В університеті відсвяткували День вишиванки

17 травня відзначається Всесвітній день вишиванки. Воно немає офіційного статусу, але тим не менше, з кожним роком набуває все більшої популярності. Свято започаткувала у 2006 році студентка з Чернівців Леся Воронюк. Її надихнув однокурсник Ігор Житарюк, який регулярно одягав вишиванку на пари. Дівчина запропонувала студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Згодом свято набуло популярності серед мешканців України та української діаспори в світі.

На честь цього свята по всій Україні і світі відбувається велика кількість подій та заходів, різного роду акцій: флешмоби, виставки, мегамарші у вишиванках, концерти, покази фільмів, етнографічні лекторії – все, що стосується української культури і вишитої сорочки.

Не оминули цю прекрасну традицію й керівництво, науково-педагочний склад та студентів Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди. З самого ранку в університеті панував святковий та піднесений настрій.

Цього дня студенти та викладачі прийшли до університету у національному вбранні –  вишиванках, з посмішкою на обличчі. Святкового настрою додала українська народна музика. Молодь виглядала ефектно та стильно. Хтось поєднав вишиту сорочку із джинсами, спідницею, хтось із діловими костюмами. Та безперечно вишиванка стала відмінним доповненням до будь-якого образу, гармонійно поєднуючись із брюками, спідницями різних фасонів. І недарма, бо сьогодні елементи української вишиванки привертають увагу в колекціях відомих домів моди – Жана-Поля Готьє, Джона Ґальяно, Ґуччі, Валентіно.

Цього дня студентки в ошатних вишиванках походжали по імпровізованому подіуму під музичний супровід.  За кольором і орнаментом вишиванок можна було вивчати географію та історію України. Демонструвався одяг із різних регіонів, вражаючи присутніх яскравими кольорами, технікою виконання та стилями вишивки.

Також в університеті відбулася ярмарка смачних страв, присвячена Дню вишиванки. Святковий, багатий, прикрашений стіл, традиційно організували студенти усіх факультетів вишу. Кожен факультет доклав макси­мум зусиль, щоб їхній стіл виглядав привабливо та мав достатню кількість смачних українських страв.

З нагоди Дня вишиванки у затишному  університетському скверику відбувалося неймовірне дійство – «День творчої ініціативи в екочитальні» під назвою «Моя країна – Україна», організований колективом бібліотеки університету. На дійство завітали учні 2 класу ЗОШ №3 та їхні вчителі, викладачі, студенти. Для гостей були організовані різноманітні цікаві завдання. Одне із завдань – розфарбувати мапу України за допомогою набивки із різноманітними українськими орнаментами, яке проводила викладач кафедри мистецьких дисциплін Дарина Овчиннікова. Малята-школярики настільки захопливо виконували його, що буквально за декілька хвилин це завдання було виконано на відмінно. І в подарунок вони отримали вже готову розфарбовану карту України. Також відбулося читання віршів про Україну, в якому прийняли участь  наймолодші гості – школярики.

Цього дня в університеті проходили  різноманітні заходи: конкурс на поїдання дерунів, психологічна хвилинка «Дерево миру», яку організувала психолог вишу Тетяна Шкурська та арт-екскурсіїї  «Передзвін поколінь», яку організували митці педагогічного факультету університету.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка  символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї.

Тож, вітаємо усіх зі Всесвітнім днем вишиванки та бажаємо, щоб життя було прекрасним та яскравим, чудового настрою та різнобарвних вражень!

Ольга Науменко

 

Додати коментар