Легальна заробітна плата – запорука щасливого майбутнього

Розмір пенсії залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (до 1 січня 2011 року — страхові внески на  загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Використання роботодавцями праці найманих працівників без офіційного працевлаштування та виплата заробітної плати “в конверті” – важлива проблема, яка послаблює соціальний захист працівників та позбавляє їх страхового стажу, а отже, і гідної пенсії в майбутньому.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин  призводить до позбавлення працівника:

– гарантованого розміру заробітної плати;

– права на матеріальне забезпечення  в старості;

– права на оплачувану відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та  пологами;    

– права на оплату лікарняного;

– права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в  шкідливих умовах  праці;

  • права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

– права на допомогу по безробіттю;

– права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й    професійних захворювань.

     Тому  звертаємось до найманих працівників про те, що отримуючи заробітну плату в конверті, ви маєте забезпечене сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім. Наполягайте на легалізації Вашої заробітної плати — скористайтесь правом на гідну пенсію.   Кожен має усвідомити, що заробітна плата — це не лише гарантія нинішнього безбідного існування, але й інвестиція в майбутнє, скажімо, у власну пенсію.

       З 2012 року в Україні функціонує Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України — http://portal.pfu.gov.ua. Кожен працівник має змогу, зареєструвавшись на Веб-порталі, бачити і контролювати, як роботодавець сплачує за нього єдиний внесок. Для цього необхідно особисто відвідати управління Пенсійного фонду, маючи при собі паспорт, ідентифікаційний код, або за наявності електронного цифрового підпису, самостійно зареєструватися на Веб-порталі.

Додати коментар