«9 наших музикантів зараз на фронті»: у Переяславі виступив соліст Національної заслуженої капели бандуристів України Андрій Міцай

Увечері 22 жовтня у Переяславі відбувся камерний благодійний концерт Андрія Міцая, члена Національної Спілки бандуристів України, соліста Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г. Майбороди, інформує Proslav.

«9 наших музикантів зараз на фронті»: у Переяславі виступив соліст Національної заслуженої капели бандуристів України Андрій Міцай

Зі сцени Переяславського Центру культури і мистецтв музикант та волонтер Андрій Міцай презентував публіці музично-поетичну моновиставу «Свою Україну любіть. За неї Господа моліть!»

Більшість присутніх у залі – учні закладів освіти Переяславської громади та їхні педагоги. Упродовж години, затамувавши подих, вони слухали пісні у супроводі бандури – душі українського народу.

Кожен твір – серйозна розмова з глядачем, в якій незримо був присутній наш Пророк, великий кобзар – Тарас Шевченко. Усі поезії, покладені на музику, пронизані любов’ю до свого народу, сповнені болем нашої неньки-України та героїзмом її захисників.

Андрій Міцай родом з міста Охтирка Сумської області. Він – вихованець Стрітівської кобзарської школи, а нині член Національної спілки кобзарів України, соліст Національної заслуженої капели бандуристів України імені Георгія Майбороди.

Після повернення капели з десятого турне Європою на підтримку ЗСУ Андрій вирушив з благодійними концертами містами України.

– Відвідавши дванадцять країн Європи, можу сказати, що такої нації, як ми, немає ніде. Які б щирі люди там не були, такої душі, такої волі, як в українців, у них немає. У наших жилах, як писав Симоненко, «козацька кров пульсує і гуде», – сказав музикант зі сцени. – Ми вміємо любити. Але любити – це означає ще й берегти. Нам потрібно навчитися берегти. Любити і берегти Україну. Цим ми будемо допомагати хлопцям, які сьогодні захищають нас.  

Андрій Міцай зазначив, що виступ у Переяславі присвячений збору коштів на підтримку 38-ї окремої бригади морської піхоти, у якій несе службу його колега Олег Слободян.

– Дев’ять хлопців з нашої капели нині захищають Україну на фронті зі зброєю в руках, – промовив бандурист, після чого зал здійснявся оплесками.

Від імені Переяславської міськради заступниця міського голови Оксана Степаненко вручила подяку музиканту:

– Впевнена, наші юні глядачі відчули надзвичайну важливість того, що вони почули сьогодні. Ми, дорослі, переконані, що у дорослому житті вони не раз пригадають мудрість з Ваших пісень і вона їм неодмінно знадобиться. Низько вклоняємося Вашому таланту, дякую, що ви сьогодні з нами.

Своє захоплення талантом музиканта висловив начальник відділу культури Валентин Шуткевич:

– Андрію, Ваш виступ нікого не лишив байдужим. Це і високопрофесійна драматургія, й прекрасний музичний матеріал, бездоганне володіння інструментом, добірне художнє слово. Дякуємо, що відвідали наше історичне місто, ми отримали величезну насолоду.

На благодійному музично-поетичному заході у Переяславі зібрали 1 700 гривень. З такою ж моновиставою Андрій Міцай відвідає Коломию 26 жовтня, 27 жовтня – Надвірну, 28 жовтня – Івано-Франківськ.

 

Додати коментар