Готуємось до Великодня: у Переяслав-Хмельницькому провели майстер-класи для дітей

Весною приходить до нас одне з найвеличніших християнських свят — Великдень. До нього готуються заздалегідь. Вже гарною традицією стало до відзначення свят проводити майстер-класи для юних переяславців. Зокрема, 3 та 5 квітня в приміщенні Переяслав-Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї та молоді були проведені майстер-класи для дітей із соціально незахищених родин. Його організували та спільно провели НІЕЗ «Переяслав», Переяслав-Хмельницький МЦСССДМ, служба у справах дітей та сім’ї міської ради. У перший день проведення майстер-класу старший науковий співробітник науково-освітнього відділу екскурсійно-масової роботи
Наталія Ревега розповіла дітям про техніку вибійки, орнаменти вибійок, допоміжні знаряддя для вибійки Потім діти власноруч виготовили серветки з домотканого полотна, які оздобили вибійкою.

На другому занятті майстриня хенд-мейду Наталія Ревега відкрила дітям красу такого виду декоративно-прикладного мистецтва на Україні як писанкарство. Учасники майстер-класу вчилися виготовляти великодні писанки. Вони також мали чудову нагоду почути цікаву розповідь про походження великодніх писанок, мистецтво та традиції українського писанкарства, значення символів та кольорів великодніх писанок.

Після нетривалої підготовки, під таємниче світло свічки, всі поринули у творчу роботу. Сам процес виглядав наступним чином: чисте яйце спочатку поділяють на умовні частини (вздовж і впоперек) тоненькими штрихами за допомогою простого олівця наносять узори; далі їх необхідно обвести розтопленим воском за допомогою писачка і свічки. Після цього розписане воском яйце опускають у фарбу, а потім, залежно від кількості кольорів, повторюють процедуру. Головним і фінальним акордом є зняття воску. Для цього писанку підносять до полум’я свічки та розтоплений віск витирають серветкою. Всі присутні брали активну участь у процесі розпису писанки та з радістю допомагали один-одному. Піднесений настрій мав кожен, хто в руках тримав гарну розписану писачком великодню писанку. Дійство припало до душі всім присутнім, адже такі заходи дозволяють поринути у творчість.

По закінченні навчання всі учасники подякували пані Наталії та її помічниці – працівникові НІЕЗ «Переяслав» Жанні Аврамич за той час і зусилля, який вони їм приділили.

Директор МЦСССДМ Валентина Мільгевська та начальник служби у справах дітей Катерина Лой привітали дітей та батьків з наближенням великодніх свят та вручили дітям пасочки.

По домівках всі розходились із власними писанками, хорошим настроєм та яскравими спогадами.

Заступник директора – начальник соціальної роботи МЦСССДМ Майя Погребна

Додати коментар