На Київщині реалізовано пілот цифрового двійника мереж, – ДТЕК

ДТЕК Київські регіональні електромережі реалізував на Ірпінському енерговузлі пілотний проєкт цифрового двійника мереж (Digital Twin). Це віртуальна копія реальної розподільчої мережі, де враховані всі енергооб’єкти та їхні характеристики. Завдяки цій технології енергетики зможуть визначати слабкі місця в мережі та найефективніші способи їх посилення. Тому після втілення проєкту по всій Київщині це дозволить знизити кількість аварій і відповідно перерв в електропостачанні для мешканців і бізнесу.

Створення цифрової моделі мереж є частиною 10-річного проєкту з модернізації енергоінфраструктури Мережі Майбутнього, що впроваджують оператори системи розподілу ДТЕК Мережі на Київщині, а також Дніпропетровщині, Одещині та в столиці. При реалізації пілотного проєкту впродовж року енергетикам вдалось оцифрувати понад 3 тисячі км ліній електропередачі та майже 1,5 тисячі енергооб’єктів на Ірпінсько-Бучанській ділянці.

Цифровий двійник – це «копія» мережі в спеціалізованому програмному забезпеченні, яке наповнене даними про електричні мережі, їхні характеристики, потужність, категорії надійності клієнтів тощо. Ця програма дозволяє моделювати роботу мережі, розподіл навантаження по елементах, а також прогнозувати аварії.

«Одна із складових, яку цифровий двійник дозволить забезпечити – це скорочення часу відключення. Завдяки розрахунку оцифрованих даних ми можемо побачити, які елементи мають низьку надійність, і зможемо завчасно запланувати підсилення цих елементів. Або знайти альтернативний шлях, як перезаживити клієнтів без термінового підсилення елементів, а запланувати цю потрібну модернізацію на майбутнє. Таким чином ми покращимо надійність електропостачання», – про це розповів начальник відділу довгострокового планування та аналізу мережі ДТЕК Мережі Леонід Москаленко під час виступу на технофорумі «Цифрові громади: ІТ-рішення для відбудови та стійкості регіону».

Також пілотний проєкт цифрового двійника зміг підтвердити досяжність покращення закладених в концепції розвитку мереж цільових показників. Наприклад, передбачалось, що середній час аварійного відключення електроенергії на рік зменшиться з 1 122 до 100 хвилин на рік (SAIDI) в Ірпінському енерговузлі. Але розрахунок впровадження всіх запланованих заходів на основі цифрової моделі показує зниження SAIDI навіть до 80,5 хвилини.

Наступного року ДТЕК Київські регіональні електромережі планує реалізувати «цифровий двійник» вже на всій території регіону.

Додати коментар