Інтеграція внутрішньо переміщених осіб в Переяславській громаді

«Покинути дім. З нуля почати життя в новому місті серед незнайомих людей. Усе важко. Але я почуваюся гідно, бо не зрадила Україну»,- так вважає  мешканка міста Олешки Херсонської області Валентина Леонова, яка вже два роки проживає у Переяславі.

16 вересня у Переяславській громаді розпочався курс навчань для внутрішньо переміщених осіб, працівників управління соціального захисту населення, представників центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції. Навчальні заняття у співпраці з центром соціальних служб проводять фахівчині БФ «РОКАДА» у приміщенні Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості. Тема першої зустрічі «Роль Ради ВПО у житті громади: нормативно-правові та організаційні аспекти діяльності».

«Зараз триває третій рік війни, який можна назвати періодом інтеграції, тобто глибшого занурення в наше сьогодення, бо фактично третя частина переміщених людей стала новими членами нашої громади», – розповідає Ірина Пурденко, заступниця директора центру соціальних служб та додає, що коли у Переяславську громаду прибували перші внутрішньо переміщені, то активність запитів була спрямована на отримання продуктів харчування, гігієни, гуманітарної допомоги. А протягом останнього року зросла кількість звернень щодо соціально-правової підтримки та отримання юридичних консультацій.

У ході першої зустрічі було опрацьовано ряд питань, які є актуальними і важливими: пояснення процесів прийняття рішень місцевою владою та розподілу ресурсів, спрямованих на виправлення уявлень про упереджене ставлення до ВПО. Ознайомлення зі змінами в законодавстві представників місцевої влади, що надають соціальні та адміністративні послуги ВПО. Сприяння забезпечення доступу ВПО до ресурсів, що посилюють можливості їхньої інтеграції в нову громаду.

Учасники заходу вважають, що подібні навчання, зустрічі, особливо, коли проходять «вживу» є досить ефективними як для людей, які знайшли прихисток на території нової громади, так і для працівників державних установ та органів місцевого самоврядування, оскільки сприяють отриманню навичок проведення діалогів для ВПО та членів приймаючих громад, сприяють соціальній згуртованості, протидії стереотипам та конфліктам, спільного пошуку вирішення проблем та навичок ефективної взаємодії.

Ірина КАДНІКОВА, психолог центру соціальних служб

Додати коментар