МОЗ: Майже 80 тисяч доз вакцини проти грипу пройшли контроль якості й найближчим часом надійдуть до аптек

Вакцина проти чотирьох штамів грипу французького виробництва (79 750 доз серії Y4A043V) пройшла державний контроль якості. Держлікслужба видала позитивний висновок  про відповідність якості вакцини вимогам державних і міжнародних стандартів. Найближчим часом вона надійде до медзакладів та аптек.

За інформацією Держлікслужби, ще 88 200 доз цієї вакцини (серія Y4A122V) перебувають на стадії контролю. Також очікується, що ще 81 850 доз вакцини проти грипу цього ж виробника до кінця вересня будуть привезені в Україну. Крім того, наразі перевіряють 65 150 доз вакцини проти грипу корейського виробництва (серія Q60224011).

Усі вакцини, які надходять в Україну, підлягають обов’язковому лабораторному контролю якості. Його здійснює Держлікслужба. Після отримання позитивного висновку вакцини використовують у медичних закладах або вони надходять у продаж до аптек.

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98 % з яких припадає на грип та ГРВІ. Зростання захворюваності традиційно спостерігається з початку жовтня. За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення: захворювання серця, легенів, нирок тощо. Найдієвіша профілактика грипу – це щорічна вакцинація, яка є рекомендованою (однак не входить до переліку безоплатних вакцин).

Важливо пам’ятати, що вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Щеплення проти цих хвороб можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.

 

Додати коментар