Відбулося заняття в «школі майбутнього пенсіонера»

20 лютого 2018 року в Переяслав – Хмельницькому об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України  Київської області відбулась чергова зустріч з громадянами передпенсійного віку в рамках проекту “Школа майбутнього пенсіонера”.

Тема заняття: «Як поновити виплату пенсії після повернення з-за кордону?».

Перший заступник начальника управління Тетяна Бугай розповіла присутнім, що статтею 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) визначено, що в разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом, починаючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Якщо пенсіонер від’їжджає тимчасово, зокрема на роботу або лікування до іноземної держави, територіальні органи Пенсійного фонду України продовжують виплату пенсії такому пенсіонерові відповідно до ст. 47 Закону.

Водночас варто зазначити, що в разі здійснення виплати пенсії через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» відповідно до частини 1 ст. 49 Закону виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється в разі неотримання пенсіонером призначеної пенсії протягом шести місяців підряд.

Пенсія може виплачуватись за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначається Законом (пункт 2 ст. 47 Закону). Виплата пенсії за довіреністю, виданою на термін більше одного року, здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік її дії.

Порядок подання документів для поновлення виплати пенсії в межах України визначається Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 (далі – Порядок).

Згідно з пунктами 1.2 і 1.5 Порядку заява про поновлення виплати раніше призначеної пенсії подається пенсіонером особисто або його законним представником до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії.

Відповідно до пункту 2.8 Порядку поновлення пенсії здійснюється за документами, що є в пенсійній справі, з урахуванням додатково поданих документів.

Особа, яка звертається за пенсією (незалежно від виду пенсії), має пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує цю особу, місце її проживання (реєстрації) та вік.

Орган, що призначає пенсію, розглядає питання про поновлення виплати раніше призначеної пенсії під час звернення особи з відповідною заявою за формою згідно з додатком 2 до Порядку. Орган, що призначає пенсію, приймає заяви про поновлення виплати раніше призначеної пенсії за наявності в особи всіх необхідних документів (пункт 4.1 Порядку).

Варто також зазначити, що питання виплати пенсії за минулий час урегульовано часиною 1 ст. 46 Закону, в якій передбачено, що нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер має право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за 3 роки до дня звернення за отриманням пенсії. У такому разі частина суми пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Додати коментар