Що робити рідним, якщо військовослужбовець не виходить на зв’язок, і куди звертатись: роз’яснення

 
В Україні триває повномасштабна війна з РФ, через яку велика кількість громадян зі зброєю в руках змушена захищати рідну землю від окупантів. У випадку втрати зв’язку з військовослужбовцем його рідні часто не знають, до кого звернутися по допомогу.
 
За словами юристів, дії близьких захисника можуть відрізнятися залежно від того, чи отримали вони сповіщення про зникнення. Що робити, якщо військовий не виходить на зв’язок або зник безвісти, читайте в матеріалі. Джерело

Що потрібно робити рідним, якщо військовослужбовець не виходить на зв’язок

Якщо військовослужбовець не виходить на зв’язок або зник безвісти, його рідні повинні насамперед звернутися до ТЦК або військової частини, розповіли в Юридичній сотні – організації, яка надає безоплатну правову допомогу захисникам та їхнім родинам.

Якщо не було офіційного сповіщення про зникнення військовослужбовця, який виходить на зв’язок:

– Потрібно направити письмовий запит до Територіального центру комплектування (ТЦК та СП), вказавши всі відомості про військовослужбовця: ім’я, дата народження, військова частина, бригада, останній відомий напрямок та час виходу на зв’язок.

Якщо прийшло сповіщення про те, що військовий зник безвісти:

– У такому випадку потрібно негайно звернутися до ТЦК, від якого його мобілізували, або до військової частини для підтвердження статусу (полонений чи зниклий безвісти).

– Варто подати заяву до найближчого відділення Нацполіції або надіслати лист на електронну пошту: rozshuk_znyklyh@police.gov.ua. Також можна зателефонувати на гарячу лінію (0894) 200-18-67 або 0 800 212 151.

Отримавши звернення, поліція відкриває справу і реєструє її в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР). Обов’язково зафіксуйте реєстраційний номер заяви та збережіть витяг із ЄРДР, де буде вказано ім’я слідчого.

Додати коментар