19 серпня 2024 року завершується граничний термін сплати окремих податків  та зборів 

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що понеділок, 19 серпня 2024 року, є останнім днем сплати:

  • рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за ІІ квартал 2024 року 
  • рентної плати за спеціальне використання води за ІІ квартал 2024 року
  • рентної плати за користування надрами без рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за ІІ квартал 2024 року
  • екологічного податку за ІІ квартал 2024 року
  • збору за місця для паркування транспортних засобів за ІІ квартал 2024 року
  • туристичного збору за ІІ квартал 2024 року
  • єдиного податку платниками ІІІ групи ЮО та ФОП за півріччя 2024 року
  • податку на прибуток підприємства за півріччя 2024 року
  • частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за півріччя 2024 року
  • податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції за  ІІ квартал 2024 року.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

У яких випадках контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення ЮО, ФОП?

ГУ ДПС у Київській області інформує, що відповідно до абзацу п’ятого частини першої ст. 51 Господарського кодексу України підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених ГКУ та іншими законами. Підпунктом 20.1.37 п. 20.1 ст. 20 ПКУ визначено, що контролюючі органи мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою – підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб’єктів господарювання.

Згідно з п. 67.2 ст. 67 ПКУ контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

 – припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців;

 –  скасування державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців;

  – скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

У разі самостійного виправлення помилок, які занизили податкові зобов’язання, платник звільняється від нарахування

та сплати штрафних санкцій

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п.п. 69.38. п.69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року №2102-IX, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Податковий борг платника податків

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що підпунктом 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Грошове зобов’язання платника податків – сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету або на єдиний рахунок як податкове зобов’язання та/або інше зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пеня – п.п.14.1.39 п.14.1 ст.14 ПКУ.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Граничний дохід, при якому платник податку має право на ПСП у 2024 році

ГУ ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ будь-який платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., що у 2024 році складає 4240,00 грн. (3028,00 грн. х 1,4).

У 2024 році податкова соціальна пільга дорівнює 1514,00 грн. при граничному доході – 4240,00 гривень.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Які послуги відносяться до маркетингових?

ГУ ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. 14.1.108. п. 14.1 ст. 14 ПКУ маркетингові послуги (маркетинг) – послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків. До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги).

Залишаємось на зв’язку: 

           Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Материнська компанія міжнародної групи компаній

ГУ ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. 14.1.103 1. п. 14.1 ст. 14 ПКУ материнська компанія міжнародної групи компаній (для цілей ст. 39 цього Кодексу) – учасник міжнародної групи компаній, який одночасно відповідає таким критеріям:

-безпосередньо чи опосередковано володіє корпоративними правами інших учасників МГК (або фактично контролює таких учасників), і частка такого володіння є достатньою для включення фінансової звітності таких інших учасників МГК до консолідованої фінансової звітності такої МГК відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності або інших міжнародно визнаних стандартів фінансової звітності, або підготовка консолідованої фінансової звітності була б обов’язковою для такої компанії у разі, якщо б акції (корпоративні права) одного з учасників відповідної МГК перебували в обігу на національному та/або іноземному організованому фондовому ринку (фондовій біржі);

-фінансова звітність такого учасника не підлягає включенню до консолідованої звітності жодного з інших учасників МГК згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності або іншими міжнародно визнаними стандартами фінансової звітності.

Залишаємось на зв’язку: 

           Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Щодо мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄВ на період дії воєнного стану

 ГУ ДПС у Київській області нагадує, що   відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – ЗУ № 2464) із змінами, внесеними згідно із ЗУ від 09.11.2023 № 3453-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податковий перевірок» (набрав чинності 08.12.2023), тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до 01 грудня 2023 року установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) (крім перевірок, пов’язаних з припиненням юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, та/або таких, що проводяться на звернення платника єдиного внеску, та/або таких, що передбачені підпунктами 1 – 3 п.п. 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підпунктом 69.35 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до 01 грудня 2023 року до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

  1. платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  2. платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес)
  3. платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.
     Абзацом другим п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ №2464 визначено, що документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті та не завершені    до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких встановлено мораторій абзацом першим п. 9 прим. 23 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ № 2464, поновлюються на невикористаний строк.
  4.   З 01 грудня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску проводяться з урахуванням особливостей, визначених п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ – п. 9 прим. 25 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ № 2464.

Залишаємось на зв’язку: 

           Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар