Учнівська молодь Переяславської громади представила 9 проєктів, які можуть покращити благоустрій у громаді

14 серпня у Молодіжному центрі «Зустріч» молодь Переяславської громади презентувала 9 ініціатив, які можуть покращити благоустрій. Їхня розробка відбулась у рамках проекту «Моя громада разом», інформує Proslav.

Переяславська молодь представила 9 проектів, які можуть покращити благоустрій у громаді
Учнівська молодь Переяславської громади представила 9 проектів, які можуть покращити благоустрій у громаді

Анна Сахно, керівниця проекту, розповіла, що у лютому 2023 року проект подали на затвердження і тільки з березня 2024 року розпочалась безпосередня реалізація.

Після першого етапу за допомогою Google-форми було відібрано 90 учасників. Вона була у відритому доступі, тому усі школярі з громади могли подати заявки на участь. У підсумку, з молоді сформували 9 команд з різних населених пунктів.

«Основна мета проекту – згуртувати молодь для вирішення проблем або зменшення їх впливу на життя громади», – пояснювала перед початком презентацій пані Сахно.

До Молодіжного центру завітали також й високоповажні гості, серед яких заступниця міського голови Оксана Степаненко, депутат міської ради Григорій Порало та співвласник інтернет-провайдера «ХатаNET» Олександр Петруня.

заступниця міського голови Оксана Степаненко
Фото: заступниця міського голови Оксана Степаненко на презентації проектів учнівської молоді Переяславської громади

«Я дуже щаслива від того, що те, що ви замислили має шанс здійснитися. Дуже важливо у громаді бути усім разом. Ми очікували більшу кількість депутатів та підприємців, але сьогодні, на жаль, такий сумний день (14 серпня відбувалось прощання із Борисом Дудкою – ред.)… Я думаю, що ми знайдемо можливість і донесемо ваші проекти до потенційно зацікавлених осіб, які допоможуть здійснити усі проекти. Але і Молодіжна рада і виконавчий комітет свою частинку у кожен проект також вкладає і заклали ті можливості, які посприяють реалізації кожного проекту», – звернулась Оксана Серафимівна.

Презентація проектів від переяславської молоді

Відновлення дитячого майданчика у Великій Каратулі

Тож, після вступної частини розпочалась презентація проектів. Першими своє напрацювання продемонструвала команда «ForKids» з менторкою Альоною Іващенко.

У дітей є ідея відновити дитячий майданчик у селі Велика Каратуль, оскільки він знаходиться у аварійному стані та може призвести до травмування малечі. Після проведення необхідних робіт оновлена локація, за словами молоді, стане центром дозвілля та розвитку для дітей.

«ForKids» пропонують:

  • Відремонтувати та пофарбувати ігрові елементи;
  • Зробити безпечними наявні складові майданчика;
  • Об’єднати та згуртувати представників різних поколінь навколо відновлення дитячого майданчика.

Для реалізації своєї ініціативи їм необхідно 10169 грн, за які придбають необхідні матеріали, серед яких: емаль, пиломатеріали, цвяхи, пензлі тощо.

Депутат міської ради Григорій Порало подякував за запрошення на захід й пообіцяв, що долучиться до реалізації проекту.

Облаштування вуличного освітлення поблизу Дем’янецької гімназії

У команді «Світлячки» пропонують покращити вуличне освітлення поблизу гімназії у селі Дем’янці. У презентації вказали, що відсутність такого важливого елементу благоустрою негативно впливає на рівень безпеки та комфортності життя громадян, а особливо школярів, які повертаються у вечірній час додому.

Для реалізація ініціативи потрібно 2 ліхтаря «LED VIDEX 30W 5000K». Загальний бюджет складає 8516 грн.

Ініціатива з стерилізації безпритульних тварин у громаді

Молодь з команди «Пухнасте серце» звернула увагу на проблему стерилізації безпритульних тварин. Вони хочуть підвищити обізнаність суспільства та активізувати громадян для забезпечення стабільної роботи притулків. Кінцева мета – зменшення кількості безпритульних тварин та покращення їхнього добробуту.

Для цього вони будуть поширювати інформаційні матеріали про важливість стерилізації та відповідальне ставлення до тварин. Також проводитимуть майстер-класи із виготовлення еко-торбин та світло-відбиваючих флікерів з подальшою реалізацією та передачею зібраних коштів на потреби притулку та програму стерилізації.

Під час презентації розповіли, що одна собака та все її потомство за 7 років можуть народити 84 тисячі цуценят. І тільки одиниці знайдуть дім, решта – загине на вулицях. У команді зазначають, що стерилізація не зможе вирішити проблему безпритульних тварин повністю, однак зможе стати вагомим внеском у скорочення популяції, що живе на вулиці.

Для реалізації їхньої ініціативи необхідно 8705 грн, за які буде закуплено набори для виготовлення шоперів на суму 5600 грн, світловідбивачі (580 грн), фетр (225 грн), а також зроблено верстку та друк плакатів (2300 грн).

Проблема сміття та екологічної ситуації у громаді

У команді «Clean City» виникла ідея проведення у громаді інформаційної кампанії щодо проблеми зі сміттям та відходами, відповідальним ставленням до споживання та поширювати знання про сортування сміття. Також хочуть привернути увагу до стихійних сміттєзвалищ сміття біля водойм та на вулицях міста.

Фото: у команді «Clean City» підняли проблему сміття та екологічної ситуації у громаді

Для цього молодь планує провести:

  • Освітні заходи у навчальних закладах громади;
  • Екофестиваль;
  • Екологічні толоки у населених пунктах громади.

Для того, щоб посприяти покращенню екологічної ситуації у громаді та втілити власний проект команді «Clean City» необхідно 10 тис грн.

Створення молодіжних вуличних просторів у селах громади

Ініціативу під назвою «Антресоля» презентувала молодь з команди «Драйвери змін». Вони хочуть створити молодіжні вулиці громадські простори у селах Вовчків та Гайшин, у яких можна провести час для спілкування, відпочинку та саморозвитку молоді.

Перед реалізацією проекту буде проведено опитування щодо актуальних питань по створенню просторів. Після цього визначать місце їхнього безпосереднього розташування.

Для реалізації проекту команді необхідно 10 тис грн, на які придбають:

  • Палети вантажні – 80 шт.;
  • Фарбу – 6 банок;
  • Шурупи – 4 упаковки;
  • Шліфувальний круг – 10 шт.;
  • Пензель для фарбування – 10 шт.;
  • Цвяхи;
  • Пиломатеріали.

Цими речами молодь хоче створити: вуличні меблі, гойдалку, зону з Wi-Fi, смітник та шафу для речей.

Популяризація неформальної освіти у громаді

Популяризувати неформальну освіту у громаді запропонувала молодь з команди «ДвіжОК». Під час презентації ініціативи «COOLсвіта» зазначили, що після проведення опитувань, молодь Переяславщини найбільше зацікавили отримання знань про:

  • Фінансову грамотність;
  • Соціальну згуртованість;
  • Лідерство, підприємництво та кар’єрне консультування;
  • Сексуальну освіту.

Мета проекту – розширення можливостей молоді для отримання актуальних знань у різних галузях відповідно до уподобань.

Для його реалізації необхідно 10 тис грн. За ці кошти запросять:

  • Тренера з фінансової грамотності;
  • Тренера з соціальної згуртованості;
  • Тренера з сексуальної освіти та життєстійкості.

А також придбають канцелярське приладдя та проведення занять та замовлять поліграфічні послуги.

Відновлення спортзалу у Гайшині

У команді «Спортики» працювали над сприянням щодо відновлення спортзалу у селі Гайшин. Однак відповідні роботи вже розпочались. Тому молодь буде долучатися до поліпшення умов.

Для цього команда проводитиме благодійні ярмарки, спартакіади та різноманітні естафети. Під час цих заходів збиратимуть кошти для ремонтних робіт у спортзалі. Для реалізації ініціативи «Спортикам» потрібно 1859 грн. На ці кошти буде придбано подарунки для учасників естафет.

Відбудова волейбольних майданчиків у громаді

10 волейбольних майданчиків пропонують відбудувати у Переяславській громаді молодь з команди «Реалісти». Під час презентації розповіли, що молодому поколінню не вистачає місць для занять спортом. А реалізація їхнього проекту дозволить популяризувати здоровий спосіб життя та створить вуличний спортивний простір з вільним доступом у будь-який час.

Фото: 10 волейбольних майданчиків пропонують відбудувати у Переяславській громаді молодь з команди «Реалісти»

Молодь планує провести пошук локацій, які підходять для встановлення майданчиків та активних небайдужих людей, які готові допомогти у будівництві.

Загальний бюджет ініціативи становить 9950 грн, за які придбають:

  • Волейбольні сітки – 10 шт.;
  • Волейбольний м’яч – 10 шт..

Боротьба з булінгом в освітніх закладах громади

Останніми свій проект презентували «Засновники змін». Їхня ініціатива спрямована на боротьбу з булінгом у навчальних закладах громади.

Фото: ініціатива команди «Засновники змін» спрямована на боротьбу з булінгом у навчальних закладах громади

Вони зазначають, що молодь є неосвіченою у цьому питанні, тому пропонують провести інформування та допомогу молоді, яка стикнулась з цією проблемою.

Під час реалізації проекту будуть проведені опитування та покажуть до яких наслідків може призвести проблема булінгу у школах.

Для того, щоб розпочати проведення занять, необхідно найняти психолога. В середньому, порахували «Засновники змін», для 10 занять необхідно витратити 10 тис грн (по 1 тис грн за одну годину).

Підсумок

Наприкінці заходу заступниця міського голови Оксана Степаненко подякувала усім учасникам проекту «Моя громада разом» за їхню працю та бажання змінити громаду на краще.

Фото: Оксана Степаненко подякувала усім учасникам проекту «Моя громада разом» за їхню працю та бажання змінити громаду на краще

«Дякую за ваш час, за ваше бажання змінити громаду на краще. Я думаю, що максимум зусиль ми прикладемо, щоб донести цю інформацію до тих, хто допоможе нам разом здійснити всі ваші проекти. Нехай нарешті настане цей час, коли ви скажете: Я це зробив! Ми це зробили. Нехай все вдасться», – звернулась Оксана Серафимівна.

Водночас Анна Сахно зазначила, що зі свого боку будуть робити все, щоб кожен проект отримав фінансову підтримку, оскільки це не потребує великих ресурсів. Водночас вона порадила відкривати «банки», шукати партнерів та підприємців, які допоможуть з реалізацією.

Фото: Анна Сахно зазначила, що зі свого боку будуть робити все, щоб кожен проект отримав фінансову підтримку

Співвласник «ХатаNET» Олександр Петруня висловив захоплення розробленими проектами, однак вказав, що не варто розраховувати, що хтось сторонній допоможе.

Фото: співвласник «ХатаNET» Олександр Петруня виступив перед учнівською молоддю

«Приємно бачити те, що діти залучені до розвитку громади. Одна з моїх ідей фікс полягає у тому, що кожен житель має якось долучатися, щоб місто розвивалося. Дуже кафово, що ви намагаєтеся це робити, розробляєте проекти та шукаєте фінансування. Моя порада – скажу так, як є. Я взагалі не розраховую на владу і на бюджетні кошти. Не треба здаватися – треба самим це реалізовувати. Якщо влада чимось допоможе – це буде приємним бонусом… Не складайте рук! Рано чи пізно все вийде», – додав пан Олександр.

Фото: учнівська молодь Переяславської громади представила 9 проектів, які можуть покращити благоустрій у громаді

Проєкт «Моя громада разом» втілюється громадською організацією «У добрі руки» в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна та виконується IREX in Ukraine.

 

Додати коментар