У Переяславі представниці ГО «Асоціація Амбасадорок України» вчили жінок фінансовій грамотності та самопрезентації

Говорили про самопрезентацію в соціумі, комунікативні навички, фінансову грамотність і «запаковку» своєї особистості. У Переяславі 9 серпня представниці ГО «Асоціація Амбасадорок України» провели інформаційну сесію на тему «Відновлення для наснаження: підходи та інструменти до розбудови економічної спроможності жінок», розповідає Proslav.

У Переяславі представниці ГО «Асоціація Амбасадорок України» вчили жінок фінансовій грамотності та самопрезентації
У Переяславі представниці ГО «Асоціація Амбасадорок України» вчили жінок фінансовій грамотності та самопрезентації

У Переяславі жінкам розповідали, як бути фінансово незалежними

На зустрічі, яка відбулася у конференц-залі переяславського центру зайнятості, були присутні його спеціалістки, а також представниці влади, працівниці центру соціальних служб, управління соцзахисту, служби у справах дітей та сім’ї.

На початку заходу очільниця ГО «Асоціація Амбасадорок України» Ольга Веселовська зазначила, що їхня команда працює з жінками на території Київської, Херсонської, Миколаївської та Харківської областей, і розповіла про головну місію та ідею проєкту:

 
– Ми наснажуємо жінок розкрити свій потенціал та бути економічно незалежними. Економічно наснажена жінка може постійно розвивати свої знання, навички та вміння, вона працевлаштована або веде власну справу, отримує економічні вигоди та контролює їх, активно долучається до соціальних процесів у своїй громаді.

Пані Ольга зауважила, що робота організації з економічного наснаження вирізняється комплексним підходом:

– Ми пропонуємо нашим клієнткам програми психологічної підтримки та профорієнтації (як показує досвід, наразі це найбільш затребувані теми), освітні програми, в яких орієнтуємося на прокачування особистісних навичок. Також надаємо менторську підтримку, можливість долучитися до ком’юніті однодумців. А ще ми тісно співпрацюємо з місцевими органами влади та бізнесами щодо стажування, працевлаштування та запуску власної справи.

На думку Ольги Веселовської, навички фінансової життєстійкості та самопрезентації, які вони допомагають прокачати своїм клієнткам, є одними з найефективніших, щоб працевлаштуватися і почуватися впевнено. Менторка виділила чотири ключові поради, які допоможуть жінкам у формуванні фінансової самодостатності:

  • Щомісяця вести облік витрат і доходів сім’ї.
  • Жити без зайвих боргів, за свої кошти.
  • Були готовою до непередбачуваних витрат, планувати на перспективу.
  • Розуміти тенденції фінансової сфери.

– Ці речі здаються максимально простими, але дуже важливі, – підкреслила спікерка. – За статистикою, тільки одна з десяти жінок веде облік своїх доходів і витрат. Ми навчаємо цим основам, щоб ви розуміли – скільки коштів отримуєте, скільки витрачаєте. Ведення обліку дозволяє жити без боргів. До речі, є багато додатків, які допомагають це фіксувати.

 

Пані Ольга навела приклад зі свого досвіду роботи з жінками, які опинилися у складних життєвих обставинах.

– Деякий час я співпрацювала з проєктами підтримки соціальних квартир для молодих матерів. Здебільшого там жили жінки, які потерпали від домашнього насильства. Вони могли перебувати там від трьох до шести місяців і вже з третього місяця їм допомагали працевлаштуватися й будувати далі своє життя. Цікаве спостереження: 40% жінок, які отримували першу зарплату, просто «зливали» її – купували косметику, одяг. Певний час вони отримували безкоштовне житло, харчування, дитячі речі. Але ж згодом жінка потрапляє у реальне життя, і якщо вона так плануватиме свої доходи та витрати, рано чи пізно втрапить в боргову яму. Тоді ми почали проводити тренінги з фінансової грамотності, бо бачили в цьому нагальну потребу.

Ольга Веселовська порадила робити заощадження – відкладати навіть незначні посильні суми, але робити це системно. Також розповіла про деякі фінансові послуги й навела кілька способів зберегти й примножити заощадження, наприклад, депозит.

Правило для тих, хто шукає роботу: сміливіше розсилайте резюме

Далі до слова запросили менторку з кар’єрного розвитку Анну Радіоновську. Вона презентувала свій підхід у роботі з жінками «Думай як HR», оскільки сама кілька років працювала спеціалісткою з підбору персоналу. Фахівчиня поділилася досвідом, як фірми формують вакансії і за якими принципами відбирають працівників:

 
– Формуючи вакансію, роботодавці вказують ідеальні умови. Кандидатів, які відповідають усім пунктам, майже немає. Тому не сумнівайтесь у собі: якщо відповідаєте опису бодай на 60-70%, сміливо подавайте резюме, бо зрештою серед усіх кандидатів обиратимуть найбільш підходящого. Скажімо, в багатьох вакансіях вказують необхідним знання англійської. Так, це перевага, але й без цього реально влаштуватися.

Розпаковка й запаковка… особистості

Менторка з самопрезентації Ксенія Макаревич розповіла, що їхня методика представлення своєї особистості світові побудована за схемою «розпаковка – запаковка – комунікація».

Експертка пояснила, що «розпаковку» себе можна здійснити через глибинне самопізнання, передусім вивчивши свої хардскіли та софтскіли (hard skills – це вміння та знання, необхідні для певної посади та конкретної роботи, soft skills – соціально-психологічні вміння – ред.). Також пані Ксенія порекомендувала замінити негативні установки позитивними і позбавитися токсичного впливу в оточенні.

А «запакувати» свою особистість, за словами спікерки, означає створити ефектне резюме, навчитися презентувати себе в соцмережах, вміти цікаво розповідати про себе. Всьому цьому, а також навичкам комунікації, й навчають менторки ГО «Асоціація Амбасадорок України».

Представниць громади вони запросили доєднатися до свого комʼюніті взаємопідтримки та попросили поширювати інформацію про нього, щоб жінки й дівчата долучалися до безоплатних навчальних курсів та вебінарів, мотиваційних програм та отримали менторську підтримку.

Детально з інформацією про ГО «Асоціація Амбасадорок України» можна ознайомитися, підписавшись на канал організації.

Додати коментар