На Київщині стартувала Всеукраїнська кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця

1 серпня розпочалася Всеукраїнська кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця, яка триватиме до кінця року. Про це під час брифінгу повідомила директор департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любов Крикливець

Під час додаткового раунду з імунізації, який проводиться за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНІСЕФ, планується вакцинувати дітей, які пропустили планові щеплення в попередні роки, і яким необхідно їх надолужити, а також дорослих, які не отримали ревакцинацію, що має проводитися кожні десять років.

В області відмічається недостатнє охоплення щепленнями, зокрема від кашлюка, дифтерії та правця – за 6 міс. вакциновано лише 45 % дітей до року, 35 % дітей у віці 6 років, 34 % дітей 16 років та 23 % дорослих.

«Вакцинуватися – єдиний ефективний спосіб захистити себе від небезпечних інфекційних хвороб у будь-якому віці. Ефективність щеплення від дифтерії та правцю становить 95-100 %», – повідомила генеральна директорка Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Родина.

В області доступні всі вакцини для надолуження пропущених щеплень, як для дітей, так і для дорослих, проти дифтерії, правцю та кашлюку. Щеплення безкоштовні.

Транспортування, зберігання та використання вакцин на всіх рівнях здійснюється з дотриманням вимог «холодового ланцюга».

Важливу роль у процесі вакцинації відіграють сімейні лікарі. Вони є першою ланкою у системі охорони здоров’я, до якої можна звернутися для отримання достовірної інформації та необхідної підтримки. Якщо у вас виникають питання щодо вакцинації, важливо проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем. Таким чином можна прийняти обґрунтоване рішення щодо вакцинації, забезпечивши тим самим надійний захист для себе та своїх близьких.

«Закликаю батьків перевірити вакцинальний статус свій і дітей, та в разі пропуску планових щеплень звернутися до найближчої амбулаторії, щоб скорегувати графік щеплень. Попіклуйтеся про своїх дітей, переконайтеся, що вони мають усі необхідні щеплення», – наголосила Любов Крикливець.

Для отримання точної та надійної інформації важливо завжди звертатися до офіційних джерел, таких як Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я та Національний портал з імунізації.

 

Додати коментар