Музейники провели лекцію-екскурсію для військових

11 березня 2018 р. до Музею трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» завітала група військових строкової служби з Дівичківського полігону. Для захисників України науковці музею – Дмитро Тетеря та Валентина Білоусько, провели лекцію-екскурсію, в ході якої кожен із відвідувачів отримав можливість здійснити пізнавальну подорож стежками далекого минулого.

Трипільська культура, що входить до кола найяскравіших культур історії первісності, побутувала на теренах південно-східної Європи протягом близько 2,5 тис. років, з кінця VІ до початку ІІІ тис. до н. е. Ці давні племена заклали підвалини європейської цивілізації та взяли участь у формуванні індоєвропейської спільноти, до якої належать і українці. Споглядаючи матеріали з археологічних розкопок військовики отримали інформацію про часи, коли на землях сучасної України вперше стали плавити метал та випікати хліб. Через призму музейних експонатів дізнавалися про досягнення трипільського суспільства та його вплив на науково-технічний прогрес на європейському континенті. Особливу увагу в екскурсантів викликали загадкові мальовані орнаментальні композиції на трипільських старожитностях, глиняна скульптура, моделі будинків та транспорту.

Залишали музейну експозицію військові з почуттям гордості за свою історію й культурні надбання залишені нам у спадок трипільцями-землеробами.

Завідувач науково-дослідного відділу «Музей трипільської культури» Д.А. Тетеря

Додати коментар