30 липня Всесвітній день протидії торгівлі людьми: як отримати статус постраждалої особи

Минулого року Національною соціальною сервісною службою було встановлено 118 статусів осіб, постраждалих від торгівлі. Лише за перше півріччя цього року – 121. Серед них найбільше цивільних та військових, які потрапили у ворожий полон або перебували на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, постраждалими є 10 дітей.

Торгівля людьми – це вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної.

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та до органів внутрішніх справ щодо захисту прав і свободи. За можливості, особі потрібно буде надати інші документи та матеріали щодо наявності підстав для встановлення статусу.

Людина має право подати заяву на встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, якщо перебувала на тимчасово окупованій території: окупаційна влада чи війська примушували її до виконання робіт; погрожувала або застосовувала фізичну силу з метою примусової праці; особу було задіяно у військовому конфлікті.

У кожній місцевій державній адміністрації визначено структурний підрозділ, відповідальний за встановлення статусу особі, яка постраждала від торгівлі людьми, який після перевірки достовірності інформації готує відповідний пакет документів для надання статусу.

Посадова особа, що проводить співбесіду оформляє розписку про нерозголошення відомостей. Розголошення відомостей про особисте життя постраждалої особи та іншої інформації про особу, яка стала відома суб’єктам під час роботи з такою особою забороняється. Місцева державна адміністрація за результатом проведеної роботи та рішенням Національної соціальної сервісної служби видає довідку про встановлення статусу.

Особі, якій встановлено статус, та яка отримала довідку, гарантується виплата одноразової матеріальної допомоги у розмірі 3-х прожиткових мінімумів у встановленому законодавством порядку та комплексна допомога (психологічна, медична, правова, соціальна допомога та сприяння у працевлаштуванні тощо), виходячи з їх особистих потреб.

Статус надається строком до 2-х років та може бути подовжений рішенням Національної сервісної служби не більше як на 1 рік.

Для отримання допомоги або додаткових консультацій звертайтеся на гарячі лінії:

  • з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей – 15-47.
  • Національної поліції України – 0 800 500 202 / 102
  • Національна гаряча лінії з протидії експлуатації Міжнародної організації з міграції (МОМ) – 527

Додати коментар