Неділя, 28 Липня 2024

Переяслав

1116 років від першої літописної згадки

Офіційний сайт
Переяславської міської територіальної громади

Menu

Біля “Зустрічі” скоро з’явиться молодіжний вуличний простір: громада кошти на це не виділяла

Біля "Зустрічі" скоро з'явиться молодіжний вуличний простір: громада кошти на це не виділяла

Фото: Іванна Данюк Туї для вуличного простору біля “Зустрічі” подарував “Texas PUB”

Територія біля молодіжного центру “Зустріч” стала центром активності в рамках національної програми “ВідНОВА:UA”. Волонтери з різних областей України об’єднали зусилля для відновлення вуличного простору. Хто є ініціатором втілення проєкту, як вдалося залучити кошти і яким зрештою має бути результат, розповідає Переяслав.City.

Центр “Зустріч” доповнить крутий вуличний простір

Зазвичай учасники програми “ВідНОВА:UA”, зазначив Андрій Іващенко, голова регіональної команди ГО “Академія розвитку громадянського суспільства”, будують молодіжний простір у приміщенні. У Переяславі ж ми вирішили зробити щось корисне для дозвілля на вулиці.

– Коли тепло люди багато часу проводять на вулиці. Інфраструктура є і її треба максимально використовувати. Суть нашої ідеї полягає в тому, щоб організувати локацію для цивілізованого відпочинку жителів та гостей нашої громади просто неба. Плануємо вечорами транслювати фільми, концертики “заряджати”.

Хочемо, щоб люди могли прийти сюди і пограти в настільні ігри, просто посидіти на лавках чи гойдалці і про те-се погомоніти, або ж полежати в гамаку і насолодитися фільмом чи виступом артистів, – описав задум Андрій Іващенко.

Альтанка для відпочинку. Тут ще встановлять лавкиАльтанка для відпочинку. Тут ще встановлять лавки Автор: Іванна Данюк

Піддони перетворяться на лавки, а в кубі повісять гамаки (куб мобільний, місце його розташування зможуть за потреби змінювати)Піддони перетворяться на лавки, а в кубі повісять гамаки (куб мобільний, місце його розташування зможуть за потреби змінювати) Автор: Іванна Данюк

Біля молодіжного центру “Зустріч” роботи проводяться вже не один тиждень і чи не щодня. Я прийшла пофотографувати локацію і стала свідком процесу саджання туй. Андрій Іващенко навіть під час своєї відпустки тут, із озелененням території йому цього разу допомагали Вадим Домарецький та Вікторія Гуріна. Туї – це подарунок від “Texas PUB”.

– Також нам зробила донат стоматологія, що біля універмагу. Вони придбали зелені кущики. Якби люди підключилися, тут є місце, де ми б хотіли розбити клумбу. Там буде стояти гойдалка, ми замовили велику, а іншу частину можна озеленити, а згодом і ліхтарі якось симпатично позаплітати.

Посадити туї Андрію Іващенку допомогли Ілля Домарецький та Вікторія ГурінаПосадити туї Андрію Іващенку допомогли Ілля Домарецький та Вікторія Гуріна Автор: Іванна Данюк

Простір коштом грантодавців

Про те, що відбувається в парку імені Тараса Шевченка біля приміщення молодіжного центру “Зустріч” Андрій Іващенко вже неодноразово писав на своїй сторінці у фейсбуці. І ці публікації він сам та жителі міста розширювали по різних групах соцмережі. Однак, не зважаючи на це, є люди, які впевнені, що на облаштування зони відпочинку просто неба задіяли кошти з бюджету Переяславської громади.

Ні! Кошти Андрій Іващенко отримав у рамках гранту, який виграв. Загалом – 18 тисяч доларів. Але, за умовами грантодавців, частину витратили на матеріали для облаштування вуличної локації, а решту на проведення молодіжного обміну.

До нас приїжджали 20 людей, плюс 10 місцевих. Ми організовували логістику, забезпечували харчування, проживання та культурну програму для всіх учасників обміну, – роз’яснив Андрій Іващенко.

Під час молодіжного обміну вдалося багато зробити для майбутнього вуличного простору: виготовити лавки, куб для гамаків, альтанку, урни тощо, а ще частину виробів пофарбувати і полакувати.

Автор: Іванна Данюк

Автор: Іванна Данюк

Молодіжний обмін “ВідНОВА:UA” в Переяславській громаді

Захід відбувся завдяки регіональній команді ГО “Академія розвитку громадянського суспільства”. Її очільник Андрій Іващенко ще у 2021 році мав намір створити вуличний молодіжний простір “Зустріч”, але повномасштабна війна відтермінувала втілення ідеї у життя. У 2024 році вдалося спочатку відкрити молодіжний центр “Зустріч”, а віднедавна розпочали й роботу над облаштуванням локації просто неба.

Група ініціаторів-реалізаторів проєкту: Андрій Іващенко, Вадим Домарецький, Вікторія Власюк, Альона Іващенко, Денис Скрипець, Ольга Богданець, Петро Жила, Наталя Савченко, Микола Задірако.

– Тішимось, що маємо таку круту команду, яка допомагає відновити нашу громаду, – наголосив Андрій Іващенко.

Крім того, додав, що реалізації задуму посильно сприяли партнери програми: Університет Григорія Сковороди в Переяславі, «Центр зв’язку та управління ДСНС», компанія «Костал Україна», ЕПГ «Югенергопромтранс», компанія «Дніпро-М», компанія «Хата-Нет», Переяславська міська раді, ТОВ «МИЗА», спортивна база «Переяславль», ПОА «Україна», КП «Переяславський ВУКГ».

Головне про “ВідНОВА:UA”

Програма “ВідНОВА:UA” це національна програма залучення молоді до відновлення України. Програма впроваджується Міністерством молоді та спорту України, Державною установою “Всеукраїнський молодіжний центр”, UNDP в Україні у партнерстві з ГО “Молодіжний центр Волині” за фінансування урядів Данії та Японії.

Автор: Іванна Данюк

Додати коментар