П’ятниця, 19 Липня 2024

Переяслав

1116 років від першої літописної згадки

Офіційний сайт
Переяславської міської територіальної громади

Menu

Центр освіти та піклування про дошкільнят створили в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі

Центр освіти та піклування про дошкільнят створили в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі

Фото: УГСП/колаж Переяслав.City

Новаторські ідеї

У Переяславі центр дошкілля діятиме на базі університетського гуртожитку №2. Він розрахований передусім на дітей викладачів, співробітників та студентів вишу.

– Вирішили, що заклад і буде водночас своєрідною лабораторією для практики наших студентів-дошкільників та психологів, і вирішить проблему працівників УГСП та здобувачів освіти, які мають дітей – на період навчання вони зможуть на кілька годин залишати їх у нашому дитячому центрі. Так ми реалізуємо наші прагнення до розвитку і піклуємося про комфорт для колективу та здобувачів освіти, – зазначає ректор Віталій Коцур.

Як наголосив ректор, до облаштування такого центру підходили дуже ретельно. Обирали приміщення, яке би було тепле і світле, розташоване на першому поверсі зі зручним входом. Там зробили сучасний ремонт і придбали спеціальні меблі.

Завідувачка Центру – Світлана Коломієць. Під час літнього періоду вона займається підготовкою методичних матеріалів та організацією побуту.

– У програмі Mr.Leader «Освіта і піклування» є готовий план, детально поділений на розділи та напрямки, до слова, там навіть буде розглядатися фінансова грамотність, – розповідає пані Світлана. – Ось ці парти – їхній рівень, тобто висота столів, стільчиків, ліжечок – усе розроблялося згідно з програмою. Встановили телевізор та магнітну дошку для діток. Раніше я працювала у Центрі психології і творчості «Діалог», маю майже 11 років стажу роботи в дитсадочку.

Досвід колег

На початку цього року адміністрація Університету Григорія Сковороди в Переяславі та викладачки кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти соціально-психологічного факультету Інна Мисан та Юлія Кролівець завітали до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», де познайомились з уже діючим Центром за інноваційною навчальною програмою «Mr.Leader». Після приїзду в університеті було створено положення про «Центр освіти та піклування про дошкільнят», який оформили як навчально-наукову лабораторію при кафедрі психології та педагогіки дошкільної освіти.

Для кращого розуміння, як саме працювати за цією програмою, приватний дитячий садочок Mr.Leader у Києві проводить підготовчі курси. Майбутні переяславські вихователі Центру вже встигли на них побувати та перейняти досвід. До речі, детальний план програми та методичні матеріали було безкоштовно передано університету для роботи з дітками.

 

У Центрі дошкілля дітям буде комфортно і цікаво

Програма Mr.Leader призначена для дітей 2-6 (7) років. Вона схвалена МОН України та розвиває в дітях лідерські якості. Займатися за цією програмою можна як у дитячих центрах, так і вдома, навіть не маючи педагогічної освіти.

Система будується на міждисцип­лінарному підході, який включає практичні рекомендації, засновані на знаннях про дитяче здоров’я, харчування, фізичну активність, психічний та інтелектуальний розвиток. Програма складається з інтегрованих занять, проєктної та театралізованої діяльностей, а також з розвитку готовності до шкільного навчання.
Керівниця Центру Лариса Калмикова підкреслила його навчальну функцію – студенти денної форми навчання за спеціальністю «Дошкільна освіта» проходитимуть там практику, і хто проявить компетентність у роботі з дітьми, зможе надалі працювати вихователем Центру.

Нові проєкти

– Цілі, мотиви, потреби – це у нашому випадку синоніми, але хочу зазначити, що це – пілотний проєкт на Переяславщині, який, на мою думку, дуже вдалий і мудро скомпонований, – наголошує ректор Віталій Коцур. – Головна ціль Центру – це з раннього віку виховувати у дитини навички лідера за допомогою різних сучасних методик, а також всебічно розвивати її як розумово, так і фізично.

У нас є ще один потужний Центр – ветеранського розвитку, який починає набирати обертів у роботі. Задля його облаштування ми також виділили приміщення на першому поверсі з пандусом, зробили в кімнатах ремонт, обставили новими меблями. Це буде осередок не лише психологічної й реабілітаційної допомоги, а й місце, де наші захисники, їхні сім’ї, внутрішньо переміщені особи зможуть знайти відповіді на чимало запитань, отримати допомогу у вирішенні складних ситуацій, – зауважив ректор вишу.

 

Додати коментар