Що потрібно знати про мережу водопостачання у Переяславі: інфографіка

На тлі проблем з водою під час довготривалих відключень електроенергії Proslav вирішив зібрати інформацію й розповісти, що потрібно знати про мережу водопостачання у Переяславі.

Що потрібно знати про мережу водопостачання у Переяславі: інфографіка
Що потрібно знати про мережу водопостачання у Переяславі: інфографіка

Що потрібно знати про мережу водопостачання у Переяславі

Загалом система водопостачання Переяслава складається зі свердловин, помп, труб та приміщення водоканалу. В останньому відбувається накопичення у резервуарах ємністю по 2 тисячі кубічних літрів кожен та розподілення води до споживачів.

система водопостачання Переяславської громади
Інфографіка: система водопостачання Переяславської громади / Proslav

Свердловини

Свердловини є важливими елементами системи водопостачання. Усього наявно 16, які не розміщені в одному місці: 12 – у межах живих кварталів Переяслава, 4 – поза його межами. Вони подають воду до приміщення водогону, який потім збирає їх у резервуари та, за допомогою помп високого тиску, прокачує далі у мережу до споживачів.

Свердловини підключені до загальної електромережі й припиняють роботу під час стабілізаційних відключень світла.

На початку липня мер міста Вячеслав Саулко повідомляв, що під час тривалих відключень світла з наявних свердловин залишилися працювати тільки три.

Це призвело до того, що тиск у мережі знизився до 0,2 з необхідних 2,5-2,8 bar. Міський голова пояснив, що для сталого функціонування системи потрібна робота одночасно всіх свердловин.

«В іншому випадку – можуть вийти з ладу (згоріти) насоси, які прокачують воду», – додав голова громади.

Для того, щоб цього не сталося, керівництво водогону кілька разів вже застосовувало вимушене відключення водопостачання.

Приміщення водогону

Приміщення водогону в Переяславі відіграє важливу роль у забезпеченні міста водою. Воно оснащене резервуарами для набору води та помпами високого тиску, які прокачують воду від свердловин та подають її у мережу для споживачів.

Водогін є об’єктом критичної інфраструктури й не відключається від електромережі. Це в інтерв’ю нам підтверджував головний інженер КП ВУКГ Віталій Терех. А на випадок аварійного знеструмлення приміщення оснащене генератором, який дозволить підтримувати роботу його обладнання. Потрібно розуміти, що генератор вмикають тільки за умови вимкнення електроенергії на самому об’єкті, а не на свердловинах.

У приміщенні водогону немає свердловин, які могли б продовжувати працювати, попри відключення світла у громаді.

«На підприємстві немає свердловин, з яких можна було б продовжувати закачувати воду до резервуарів під час відключення електроенергії у місті», – зазначав Віталій Степанович.

Що впливає на тиск в мережі

Як вже було сказано, на тиск у водопровідній мережі впливає стала робота свердловин. Тобто чим менше свердловин працюють одночасно, тим менший тиск у системі. Якщо він знижується до критично низького рівня – водогін застосовує вимушені заходи з відключення водопостачання, щоб уберегти помпи від «роботи в суху» та набрати воду до резервуарів зі свердловин, що продовжують працювати.

Пан Терех пояснював, що як тільки по Переяславу починають діяти відключення – свердловини почергово припиняють роботу. Таким чином не вдається повноцінно заповнювати резервуари, розміщені на підприємстві.

Також на тиск в мережі впливає полив домашніх угідь у приватному секторі. Це збільшує споживання води, таким чином швидше спустошуються резервуари водогону.

«Під час відключення електроенергії мешканці приватного сектора забирають те, що залишилося у резервуарах. А як тільки свердловини відновлюють свою роботу з поверненням електроживлення – воду відразу споживають люди багатоквартирних будинків. Відтак ємності водогону залишаються незаповненими», – розповідав інженер.

Команда редакції ще до проблем з електропостачанням та до повномасштабного вторгнення фіксувала падіння тиску під час городньо-польових робіт.

Як тільки у громаді влітку проходить дощ, люди припиняють поливати городи – тиск у мережі залишається у межах норми, навіть попри відключення світла у деяких районах міста. Це підтверджувалося цього літа мінімум двічі: 4 та 10 липня.

Це можна пояснити так: деякі свердловини (в районах, де не застосовано відключення світла – ред.) продовжували наповнювати резервуари, розміщені у приміщенні водогону, а помпи високого тиску – прокачували воду до споживачів.

Як вирішити проблему з водопостачанням на роки вперед

Пан Терех зазначав у розмові з нами, що «єдине адекватне рішення, яке може врятувати ситуацію – будівництво нових свердловин на водогоні». Саме у приміщенні водогону, яке постійно під’єднане до мережі електропостачання.

Нову свердловину там мають побудувати вже до 14 серпня. На це, за даними на порталі Prozorro, буде витрачено 5 402 454, 76 грн. Це буде наразі єдина система. Для прикладу, у приміщенні водогону Яготина таких знаходиться три, а в сусідньому Борисполі – 13.

За словами мера міста, це зможе покращити ситуацію, однак не при тривалих відключеннях електроенергії.

«При тривалих відключеннях електроенергії, тиску все одно бракуватиме для прокачування її (води – ред.) у багатоповерхівках (вище 3 поверху). Прошу поставитися до ситуації з розумінням та робити запаси води», – написав на своїй сторінці пан Саулко.

Додати коментар