У НІЕЗ «Переяслав» заготовлюють покрівельний матеріал (очерет) для перекриття дахів хат та господарських споруд музеїв (Фоторепортаж)

Одним із головних напрямків музейної діяльності є музейна експозиція, до якої входить наукове, художнє та технічне проектування, догляд за об’єктами та пам’ятками.Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини – науково-дослідницький та громадсько-освітній просвітницький заклад, колекції якого базуються на історичній системі.

До експозиції належить двадцять дворів і житлових комплексів, що розповідають про життя та побут селянської родини кін. ХІХ – поч. ХХ ст., характеризуються вузькофаховою спеціалізацією (садиба гребінника, ткача, олійника, гончара, заможного селянина промисловця, двір столяра, бондаря, чинбаря, бідняка, середняка тощо). Особливою формою організації та функціонування експозицій є майстерні, комори, клуні, господарські приміщення, що дозволяють у зримих образах відтворити життя населення Середньої Наддніпрянщини кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Вимогливі відвідувачі оглядають експозиції, знайомляться з історією та побутом українського села, любуються красою дворів, милуються доглянутими житлами та господарськими будівлями. Але щоб відвідувачі отримали задоволення від огляду музею, наукові співробітники, реставратори, доглядачі проводять велику кропітку роботу. Наприклад, догляд за очеретяними покрівлями – це досить значна частина роботи, як взимку, так і влітку.

У НІЕЗ «Переяслав» існує традиція заготівлі покрівельного матеріалу (очерету) для перекриття дахів хат та господарських споруд, що експонується на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Взимку музейні працівники заготовляють для ремонту покрівель очерет. У теплу пору року його вичісують, перев’язують у так звані кулі, а майстри-реставратори проводять ремонт покрівель.

Так, 27.02.2018 р. дружнім колективом працівники НІЕЗ «Переяслав» продовжили цю добру традицію.

Сподіваємося, що наші пам’ятки народної дерев’яної архітектури стануть ще кращими, а відвідувачі, що приїдуть до наших експозицій, оцінять нашу клопітку працю та отримають справжню насолоду від відпочинку у першому в Україні музеї-скансені!

Завідувач Науково-дослідним філіалом «Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини» Микола Шкіра

Додати коментар