У молодіжному центрі «Зустріч» підлітки обговорюють проблеми та розвиток Переяславської громади

На базі молодіжного центру «Зустріч» відбувся черговий етап проєкту «Моя громада разом», повідомляє Proslav. Близько місяця тому його учасники – молодь зі всіх старостинських округів та міста – обговорювали найактуальніші на їхню думку проблеми Переяславської громади. А у середу, 26 червня, розробляли проєкти, які допоможуть їх вирішити.

У молодіжному центрі «Зустріч» підлітки обговорюють проблеми та розвиток Переяславської громади
У молодіжному центрі «Зустріч» підлітки обговорюють проблеми та розвиток Переяславської громади

До проєкту «Моя громада разом» долучилися 90 підлітків: тридцять з Переяслава й по десять з шести старостинських округів громади: Великокаратульського, Вовчківського, Гайшинського, Гланишівського, Дем’янецького, Мазінського. Він покликаний показати, що діти й молодь можуть долучатися до важливих рішень і робити громади кращими.

Проєкт включає кілька етапів. На минулому зібранні в форматі одноденного таборування школярі обговорювали, що їх турбує у населених пунктах, в яких вони живуть, та в громаді загалом. Далі міркували й обговорювали з товаришами, як можна покращити ситуацію.

Тепер же учасники разом з менторами працюють над розробкою власних проєктів.

– Зустрічі з менторами планувалися в онлайн-режимі, – розповідає керівниця проєкту «Моя громада разом» Анна Сахно– Але, дякувати міській владі, яка активно підтримує цю ініціативу, ми змогли зібратися й поспілкуватися наживо. Для учасників забезпечили проїзд та перекуси. На цьому етапі команди готують проєкти, які б допомогли вирішити проблеми в громаді, що їх турбують. Це, наприклад, недостатньо облаштовані майданчики, безпритульні тварини, забруднені водойми й довкілля. Кожна команда включає учасників з різних населених пунктів, аби разом вони обговорили процеси, які стосуються всієї громади.

Учениця восьмого класу ліцею імені Володимира Мономаха Даша Миколаєнко долучилася до проєкту, бо її турбує стан навколишнього середовища.

– Спочатку ми хотіли працювати над проєктом щодо розвитку осередків відпочинку для молоді, але зрозуміли, що немає сенсу створювати нові місця, поки люди не навчаться підтримувати чистоту навколо себе. Я дуже хочу привернути увагу громадськості до цієї проблеми, – каже дівчина.

Далі краєзнавець, засновник ГІ «Корінь нації» Микола Богатир проведе для школярів екскурсію-квест цікавими місцями Переяславщини.

А на останньому етапі учасники презентують свої проєкти представникам місцевої влади, підприємцям, стейкхолдерам і, можливо, навіть отримають підтримку на їхню реалізацію.

У молодіжному центрі «Зустріч» підлітки обговорюють проблеми та розвиток Переяславської громади

Проєкт «Моя громада разом» втілюється громадською організацією «У добрі руки» в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна та виконується IREX in Ukraine.

Фото надані молодіжним центром «Зустріч»

Нагадаємо, кошти, зібрані під час борщ-пікніка у Переяславі, спрямували на потреби 72-ї бригади імені Чорних Запорожців.

 
 
 
 
 
 

Додати коментар