УГСП увійшов до складу національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа»: що це дасть Переяславській громаді

Університет Григорія Сковороди в Переяславі увійшов до переліку національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа» за напрямом діяльності «Нова європейська ініціатива Баугауз». Що це означає для Переяславської громади Proslav розповідає посилаючись на повідомлення сайту університету.

УГСП увійшов до  складу національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа»: що це дасть Переяславській громаді
УГСП увійшов до складу національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа»: що це дасть Переяславській громаді

Новий європейський Баугауз (НЄБ) – це екологічна, економічна і культурна ініціатива, започаткована президентом Єврокомісії у 2020 році. Ця ініціатива відображає прагнення ЄС сформувати красиві, сталі та інклюзивні місця, продукти й способи життя. Це творча та міждисциплінарна ініціатива, яка пов’язує Європейський зелений курс з нашим життєвим простором і досвідом. Вона фокусує увагу на розвитку місцевих громад і практичній реалізації цілей ЄЗК.

Повідомляється, що основна місія мережі НКП – активізація участі українських установ, організацій у програмах «Горизонт Європа та «Євратом», забезпечення підвищення кількісних та якісних показників участі в них і залучення європейських грантів для посилення українського дослідницького та інноваційного потенціалу. Розбудова мережі НКП є важливим етапом створення інфраструктури підтримки українських установ та організацій у програмі «Горизонт Європа».

УГСП увійшов до  складу національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа»: що це дасть Переяславській громаді

Відомо, що мережа національних контактних пунктів буде охоплювати 22 НКП у 14 закладах вищої освіти, 4 наукових установах Національної академії наук та 2 державних установах, підпорядкованих МОЗ та Міндовкіллю. Водночас НКП програми «Горизонт Європа» працюватимуть у 12 населених пунктах у межах 10 областей України. З 22-х НКП 6 мали досвід виконання таких функцій за програмою «Горизонт 2020». На теренах Київської області єдиним закладом вищої освіти стане Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

 

«Ми надзвичайно раді мати можливість представляти серед таких сильних закладів вищої освіти наш Університет Григорія Сковороди в Переяславі. Це для нас дуже почесна місія, і ми намагатимемося відповідати не тільки європейським нормам а й нести у цю європейську місію наш місцевий колорит. На практиці цей крок дуже багато означає для нашої Переяславської громади, бо мова про додаткові кошти і проєкти покликані розбудовувати її відповідно до європейських принципів. Зважаючи на це, наша громада точно буде зростати, зокрема й фінансово», – говорить координаторка проєкту, доцентка університету Олеся Скляренко.

Слід зауважити, що серед інших закладів вищої освіти, які стали контактними пунктами є Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Національний університет «Запорізька політехніка», Сумський державний університет, Харківський національний університет внутрішніх справ, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та інші.

Нині МОН працює над розробленням і укладанням відповідних договорів про організацію роботи й фінансування НКП, які будуть укладені з установами-переможцями, ознайомленням координаторів з основами та особливостями подальшої роботи.

Додати коментар