На крок ближче до перемоги. Україна отримує потужну підтримку на міжнародній арені

Червень 2024 року став знаковим для України. Протягом місяця відбуваються дві дуже важливі події: третя Міжнародна конференція з питань відновлення України в Берліні та Глобальний саміт миру в Швейцарії. Берлінська конференція вже приносить конкретні результати у вигляді коштів на підтримку та відновлення, тоді як зустріч світових лідерів в Швейцарії може надати розуміння сценарію завершення війни. Список учасників цих подій свідчить, що Україна має безпрецедентний рівень міжнародної підтримки. Але для того, щоб її утримати та конвертувати у результати, слід сфокусуватись на реформах всередині країни та боротьбі з корупцією. Детальніше про це розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Глобальний саміт миру: політична підтримка України зростає

Глобальний саміт миру, який відбудеться 16-17 червня, стане першою зустріччю світових лідерів щодо обговорення української формули миру. Свою участь, — а отже і схвалення українського плану, — вже підтвердили понад 90 країн, багато з яких будуть представлені на найвищому рівні — президентами або прем’єр-міністрами. Як заявляла президентка Швейцарії Віола Амгерд, на саміті планується обговорити шляхи досягнення справедливого миру в Україні на основі міжнародного права — усі учасники саміту прагнуть виробити спільне розуміння структури для досягнення цієї мети. За словами президента України Володимира Зеленського, пріоритетними питаннями саміту стануть енергетична та ядерна безпека, вільне судноплавство та гуманітарний трек — повний обмін військовополоненими та повернення в Україну незаконно депортованих Росією дітей. Очікується, що всі учасники саміту ухвалять чіткий план, який буде переданий Росії та стане основою мирного процесу.

Економічна та військова допомога 

Не менш важливою в контексті завершення війни та повоєнної відбудови є Міжнародна конференція з питань відновлення України, що 11-12 червня відбулася в Берліні. Окрім інвестицій в українську енергетику та інфраструктуру від Європейського банку реконструкції та розвитку на суму в один мільярд євро, Україна отримала низку пакетів військової допомоги — від Німеччини та Італії — які включатимуть системи ППО Patriot та IRIS-T, а також боєприпаси. Також під час конференції у Берліні пролунала вкрай важлива політична заява: президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз до кінця червня має розпочати з Україною перемовини про членство. Також під час Берлінської конференції стало відомо, що Україна виконала необхідні умови і незабаром отримає перший транш допомоги в 1,4 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

Чим швидші реформи, тим вищі результати

Обидві події — Глобальний саміт миру та Міжнародна конференція з питань відновлення — свідчать, що Україна має безпрецедентний рівень міжнародної підтримки. Як зазначила під час Берлінської конференції Урсула фон дер Ляєн, Україна здійснює необхідні реформи та демократичні перетворення, включаючи зміцнення верховенства права та боротьбу з корупцією. Вона також назвала досягнення України вражаючими та подякувала Україні за те, що залишається стійким і надійним партнером.

Аби підтримати реноме європейської країни і конвертувати політичні заяви в результати, ключовими для України на сьогодні є внутрішні зміни, зокрема, продовження боротьби з корупцією та посилення антикорупційних органів. Україна продовжує вичищати державну систему від цього ганебного явища, і за останні місяці було зроблено чимало. Від початку року Національне антикорупційне бюро взялось за чинних міністрів, їхніх заступників та народних депутатів: статус підозрюваних у корупції отримали заступник міністра інфраструктури Василь Лозинський, міністр аграрної політики Микола Сольський, нардепи  Андрій Клочко та Андрій Одарченко. Також на лаву підсудних за корупцію можуть сісти екс-чиновники державних підприємств — “Укрзалізниці”“Укргазвидобування”“Укренерго”. Викриття таких багатомільйонних злочинів свідчить, що Україна методично очищує державну систему від корупції, яка перебуває у фокусі уваги міжнародних партнерів.

Додати коментар