Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло?

 

Як підготуватися до відключення електроенергії?

  • Сформуйте запас льоду

Тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.

  • Розгляньте купівлю холодильних елементів

Їм можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.

  • Підготуйте запас консервів і сухих продуктів

Запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.

Що робити, коли вимкнули електроенергію?

  •  Використовуйте лід та холодильні елементи

Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотирьох години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.

  •  Розділіть продукти 

Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.

  •   Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими

Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48.

  •   Спосіб заповнення холодильника та морозильної камери

Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

Як діяти після відновлення електропостачання?

  • Перевірте температуру продуктів

Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.

  • Огляньте продукти на наявність ознак псування

Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. 

  • Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник» 

Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.

Про що ще важливо пам’ятати? 

  • Готуйте менші порції 

Якщо готувати стільки, скільки можете з’їсти за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків.

  • Зберігайте мінімальні запаси продуктів

Закуповуйте лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.

Які є альтернативи холодильника?

  • сумки-холодильники;
  • термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);
  • льох або підвал;
  • термічна  обробка продуктів.

Рекомендуємо переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я. Тримаймося!

 

Додати коментар