Безпечні канікули: ДТЕК Київські регіональні електромережі нагадує 8 простих правил електробезпеки для дітей

Попереду – літні канікули. А це значить, що діти частіше вибиратимуться на прогулянки без батьків і можуть опинитися поруч з лініями електропередачі чи самостійно користуватись електроприладами. Щоб літній відпочинок був у задоволення і минув без пригод, ДТЕК Київські регіональні електромережі рекомендує батькам нагадати дітям правила електробезпеки на вулиці і вдома. Адже вони допоможуть зберегти життя та здоров’я собі та людям навколо.

 

Для того, щоб убезпечити себе, власних дітей та довколишніх від ураження струмом слід завжди дотримуватися правил з електробезпеки. Це особливо важливо зараз, коли діти йдуть на літні канікули і більше часу проводитимуть на вулиці:

 

§     Не торкайтеся оголених проводів і кабелів. Запам’ятайте, що електричний струм не має ані запаху, ані кольору.

 

§     Завжди тримайте електричну вилку за корпус, коли виймаєте її з розетки. У жодному разі не тягніть за шнур і не беріться за неї мокрими руками.

 

§     Перевірте, чи вимкнуті електроприлади з розетки перед їхньою чисткою або мийкою.

 

§     Не наближайтеся до розподільчих щитків, трансформаторів та інших енергетичних об’єктів. Зазвичай вони позначені спеціальним знаком у вигляді трикутника з блискавкою на жовтому тлі.

 

§     Тримайтеся на безпечній відстані від ліній електропередачі. Не грайтеся під ними та не підіймайтеся по конструкціях електроопор.

 

§     Не торкайтеся дерев, гілки яких контактують з лініями електропередачі. Не рвіть з них плоди та не розгойдуйте гілля.

 

§     Не наближайтеся самі та не пускайте інших до обірваних проводів ближче ніж на 8 метрів. Якнайшвидше повідомте про таку аварію енергетиків.

 

§     Якщо ви опинилися у 8-метровій зоні біля обірваного проводу, негайно покиньте зону – гусячим кроком, тримаючи ноги разом.

 

Ми просимо батьків обов’язково розповісти дітям ці прості правила електробезпеки.

 

«Коли ми знімаємо синтетичний одяг, пестимо домашніх улюбленців або розпаковуємо пластикові упаковки, такі як плівка для їжі або пакети, може виникнути статичний заряд. Під час таких дій ми можемо відчути легке потріскування або поколювання на долонях, пальцях або інших частинах тіла, які торкаються до зарядженого предмета. Це найпростіші приклади ураження електричним струмом у побуті. Це трапляється через здатність людського тіла накопичувати статичну електричну енергію та розряджатися, коли воно контактує з іншими предметами, — розповів керівник департаменту з охорони праці ДТЕК Київські регіональні електромережі Петро Возний. – У лініях електропередачі, розетках та побутових приладах, які є у кожній домівці, «проходить» такий самий електричний струм, але його сила в сотні, а подекуди й у тисячі разів сильніша ніж сила статичного заряду. Ураження таким електричним струмом є дуже небезпечним для кожного з нас».

 

Якщо ви побачили обірвані проводи, пошкоджені електроопори, відкриті двері електроустановок або відсутності замків на трансформаторних підстанціях, повідомте до нашого контакт-центру за номерами: для стаціонарних телефонів (044) 4590740, для мобільних телефонів +38 (067/099/093) 495 70 40. Або напишіть нам у приватні повідомлення на сторінці у Facebook.

 
 

Додати коментар