48 територіальних громад Київщини вже прийняли програми з безбар’єрності

На сьогодні вже 48 територіальних громад області прийняли програми з безбар’єрності. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту містобудування та архітектури Київської ОВА Ярослав Янович.

Органам місцевого самоврядування доручено під час підготовки проєктів та внесення змін до місцевих програм з безбар’єрності ураховувати Пріоритети щодо створення безбар’єрного простору у населених пунктах, презентовані Мінінфраструктури на Раді безбар’єрності.  

1 пріоритет – створення безбар’єрних маршрутів, доступність транспорту, доступність входів-виходів багатоквартирних житлових будинків, споруд цивільного захисту, закладів охорони здоров’я, ЦНАПів та центрів надання соціальних послуг. Це дозволить людині з інвалідністю вийти з дому, пересуватись містом, відвідати лікарню, отримати соціальні послуги, влаштуватись на роботу та бути у безпеці під час повітряних тривог.

2 пріоритет – доступність закладів освіти, закладів соціального захисту, будівель та приміщень органів місцевого самоврядування та державної влади, доступність об’єктів благоустрою, залізничних вокзалів та станцій, автовокзалів та автостанцій, будівель для розміщення евакуйованих осіб.

3 пріоритет – доступність спортивних комплексів, закладів культури, молодіжних центрів, урбан-парків для того щоб передбачити проведення дозвілля для осіб з інвалідністю.

Також  територіальні громади повинні паралельно співпрацювати з приватними підприємствами, зокрема, з метою облаштування безбар’єрних торгівельних приміщень, робочих місць для осіб з інвалідністю.

«Під час відновлення багатоквартирних будинків на території Київської області, вже відбувається облаштування безбар’єрних входів-виходів. Також з врахуванням принципів безбар’єрності відбувається будівництво та капітальні ремонти укриттів у закладах освіти, соціального захисту населення», – наголосив Ярослав Янович

Крім того, Департаментом містобудування та архітектури спільно Департаментом регіонального розвитку, Спілкою громадських організацій людей з інвалідністю Києва та  Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України переглянуто 6 проєктів відбудови на предмет їх безбар’єрності та надано рекомендації.

Додати коментар