Співробітники НІЕЗ «Переяслав» ремонтують купол Вознесенського собору: кілька років тому він постраждав від негоди

У 2021 році купол Вознесенського собору постраждав від стихії – буревій розкрив дах, вирвавши шматки металу, внаслідок чого він не тільки протікав, а й створював небезпеку для пішоходів, повідомляє Proslav.

Співробітники НІЕЗ «Переяслав» ремонтують купол Вознесенського Собору: кілька років тому він постраждав від негоди
Співробітники НІЕЗ «Переяслав» ремонтують купол Вознесенського собору: кілька років тому він постраждав від негоди

Того ж року Міністерство культури та інформаційної політики затвердило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, допущених до проєкту «Велика Реставрація» у межах президентської програми «Велике будівництво». Серед них був і проєкт реставрації Вознесенського собору в Переяславі.

Вознесенський собор є об’єктом культурної спадщини НІЕЗ «Переяслав», внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Його звели в 1695-1700 роках коштом гетьмана Івана Мазепи.

Та поки що, у зв’язку з викликами, пов’язаними з російською агресією, собор чекає своєї черги на капітальну реставрацію. Тому музейники вирішили залатати дах своїми силами.

– Це звичайні протиаварійні заходи, щоб законсервувати дах Вознесенського собору, – коментує генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич– З’явилася технічна можливість – вісім місяців ми чекали на автовишку. Це не надто затратно фінансово, але дасть змогу врятувати купол. Ремонтують наші працівники заповідника. Найближчими днями роботи ми завершимо.

Додати коментар