Оцінюватимуть пошкодження із космосу? Як українцям отримати компенсації за знищене житло

Понад 15 мільярдів гривень компенсацій уже погодили українцям за знищене чи пошкоджене житло. Кошти надходять у межах державної програми “єВідновлення”, яка стартувала у травні минулого року. Програма має на меті допомогти людям, оселю яких знищили чи пошкодили російські обстріли. За рік роботи більше 86 тисяч українців звернулися по допомогу на ремонти. Ще майже 13 тисяч подали заяви на придбання нового житла. Щоправда, не всі отримали погодження своїх заявок — деяким у виплаті відмовили. В особливостях роботи програми розбирався Центр громадського моніторингу та контролю. 

Усі дані мають бути у Реєстрі  речових прав

У квітні цього року 443 українцям відмовили у компенсації за зруйноване житло за програмою “єВідновлення”. Це приблизно чверть усіх заявників за місяць. Про таке розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, глава партії “Слуга Народу” Олена Шуляк. Щоправда, за словами депутатки, з кожним місяцем кількість відмов зменшується. “З 7 квітня по 8 травня на компенсацію за знищене житло подалася 1651 родина. І відмовлено лише 26% з них. При цьому, наприклад, відсоток відмов станом на 3 березня становив 34%”, — пояснила Шуляк.

Головною ж причиною відмов депутатка називає відсутність реєстрації житла у Державному реєстрі речових прав. “Ми розуміємо, що частина людей ще доносить дані, хтось намагається поновити правоустановчі документи, тому що у багатьох вони або згоріли, або взагалі були загублені. Тому надважливо, щоб у ДРРП був відповідний запис. Якщо його немає, отримати право на компенсацію людина може тільки через суд. Але як показує судова практика — це також не боляче і не страшно, оскільки суди зазвичай виносять такі рішення на користь позивачів”, —  наголосила депутатка. 

Людям, які не певні, чи є їхні дані в Реєстрі, Шуляк радить про всяк випадок це перевірити. За її словами, Реєстр почав працювати лише з 2013 року, тож багато нерухомості туди могли досі не внести. 

По мільярду гривень компенсацій на місяць

За рік роботи програми “єВідновлення” більше 86 тисяч українців звернулися по допомогу на поточні та капітальні ремонти. Виплати підтвердили понад 52 тисячам заявників на загальну суму 5,6 млрд гривен. Ще майже 13 тисяч українців подали заяви на отримання житлових сертифікатів за повністю знищене житло на понад 10 млрд гривень. З них  2 400 українців вже придбали нове житло замість знищеного.

За словами Олени Шуляк, нині держава видає більше тисячі житлових сертифікатів на місяць. “Темпи видачі житлових сертифікатів, як ми бачимо, зростають дуже суттєво. Так, сертифікати на 5 млрд гривень ми видали станом на 8 лютого, а сьогодні ця цифра вже в два рази вища. Тобто, за 2 з половиною місяці роботи сума, яку українцям погодили для придбання нової домівки замість знищеної, зросла вдвічі”, — підкреслила Шуляк.

Вона також зазначила, що з погоджених заявникам 10 млрд грн українці вже витратили 4,8 млрд — на купівлю нового житла. За її словами, це приблизно по мільярду гривень на місяць, якщо рахувати від січня цього року. Адже видача житлових сертифікатів  стартувала лише в останніх числах грудня 2023-го. До цього компенсації можна було отримати лише на ремонти пошкоджених осель.

Загалом, за інформацією Шуляк, мета на 2024 рік — відпрацювати 300 тис заяв громадян, чиє житло постраждало від російської збройної агресії, що дасть можливість забезпечити житлом мільйон українців.

Щоправда, депутатка закликає людей швидше визначитися із житлом, яке планують придбати. Нагадує — після отримання сертифікату в “Дії” угоду купівлі-продажу необхідно укласти протягом 30 днів. Якщо цього не зробити, то заяву на компенсацію “єВідновлення” доведеться подавати повторно.

Харківщина у лідерах за кількість заяв на відшкодування

Серед регіонів за кількістю заяв на відшкодування збитків за програмою “єВідновлення” — лідером є Харківщина. За інформацією Шуляк, 37%  усіх заяв — саме з цієї області. За даними ж Міністерства розвитку громад, окрім Харківщини, найбільше заяв на отримання державної програми компенсацій —  і за пошкоджене, і за зруйноване житло — надійшло також із Київської, Донецької та Миколаївської областей. А жителям Херсонщини вже нарахували понад мільярд гривень компенсацій.

Люди, які отримали житлові сертифікати за зруйновану домівку в одному регіоні, мають право придбати оселю у будь-якій області на власний вибір. Частіше за все нові оселі люди купують на Київщині та у самому Києві. Також користується попитом нерухомість в Харківській, Миколаївській та Чернігівській областях. 

У планах — компенсації за житло на тимчасово окупованих територіях

Не всі українці, житло яких постраждало внаслідок російського вторгнення, мають право на компенсацією за програмою “єВідновлення”. Наразі така опція недоступна для мешканців районів, де тривають активні бойові дії, а також для тих, чиї помешкання опинилися на тимчасово окупованих територіях. Одна з головних проблем — неможливість верифікувати пошкодження. Однак, вже існують шляхи вирішення. Як приклад, Олена Шуляк наводить “мелітопольський експеримент”, який проводять одразу кілька міністерств. Зараз держава чекає на результати, того, чи можуть зображення із супутників надавати стовідсоткову верифікацію пошкоджень житла за певними адресами. Якщо все вдасться, то супутникові знімки будуть використовувати для роботи з іншими населеними пунктами на тимчасово окупованих територіях та в районах, де тривають бої. “У Мінвідновленні дуже хочуть максимально масштабувати на інші міста — Бахмут, Маріуполь. Бо по Маріуполю ми зараз бачимо понад 52 тисячі заяв щодо того, що у них зруйновано вщент житло”, — сказала Шуляк.

Додати коментар