Увічнено пам’ять Заслуженої художниці України, нашої землячки Ганни Самутіної

Заслужена художниця України Ганна Самутіна створила за життя понад 400 картин, значну частку авторських робіт подарувала рідному Переяславу, в якому жила останніх 20 років.

Саме переяславський період вважається найбільш плідним у творчості художниці. Тут вона сягнула вершин майстерності, у творчості поєднуючи у творах фарбу, соломку, кришечки з пляшок і бляшанок, мушлі, намисто, шматочки дерева, скла та інші матеріали. Назви творів Самутіної говорять самі за себе: “Творчість космосу”, “Чаша Амріти”, “Від суєти до простоти”, “Музика сфер”, “Джерело вічного життя”, “Космос і хаос”, “Старт до радості”, “Від пантеонів до безсмертя”, “Гімн материнству”, “Дерево роду”, “Танець злуки”, “Ісус”, “Закоханий монах”.

Сьогодні, 5 травня на фасаді будинку, в якому доживала віку мисткиня, відкрили меморіальну дошку на її честь.

До церемонії вшанування пам’яті художниці долучилися керівники громади, викладачі мистецьких шкіл міста, небайдужі жителі. Честь зняти полотно із дошки отримали секретар міської ради Лідія Оверчук та директор Дитячої художньої школи Ірина Кузьмицька.

Зі словами вітань до присутніх звернулася заступник міського голови Оксана Степаненко, теплими спогадами поділився голова ГО «Відродження Переяслава»  Іван Якименко. Він же й зауважив, що рідна сестра Ганни Самутіної – Софія Болсуновська, побажала передати роботи сестри у комунальну власність міста. Квіти від вдячних нащадків видатній землячці Ведуча заходу – Оксана Чирка.

 

 

Додати коментар