В Україні студентам дозволили самим визначати терміни навчання та змінювати спеціальність

Законопроект, який було прийнято Верховною Радою, надає українським студентам нові можливості. Тепер вони можуть самостійно вибирати свій освітній шлях, регулювати темп і тривалість навчання, а також, за потреби, змінювати спеціальність.

Про це повідомив Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України.

Ініціативу підтримали 306 народних обранців.

Згідно з документом, студенти тепер зможуть самостійно вибирати предмети та курси, які відповідають їхнім інтересам та цілям. Це дає змогу формувати індивідуальний освітній шлях.

Крім того, студенти матимуть можливість навчатися у зручному темпі, прискорюючи або уповільнюючи процес в залежності від своїх потреб.

Також, якщо студент після року або півтора року навчання вирішить змінити напрямок підготовки, він зможе це зробити без проблем.

Якщо через 1-1,5 років студент розуміє, що його більше цікавить політологія, він може вибрати необхідну спеціальність та продовжити навчання за новим напрямом.

Студенти-контрактники зможуть самостійно визначати тривалість навчання. Вони зможуть пройти чотирирічну бакалаврську програму за 3 роки або продовжити навчання до 6-8 років, поєднуючи його з роботою.

Федоров також зауважив, що ця система навчання вже успішно застосовується у вишах Європи.

Законопроект було виключено спірні норми про відміну заочної та вечірньої форми навчання.

Документ також дозволяє ВНЗ самостійно розробляти освітні програми, враховуючи вимоги законодавства, а також визнає результати неформальної та інформаційної освіти.

Додати коментар