Міграція українських фрилансерів: які регіони та країни вони для себе обрали

У 2022 році 23,86% фрилансерів переїхали до інших міст України через повномасштабне вторгнення, ще 10% — до інших країн. Це дані дослідження Freelancehunt. Спеціалісти фриланс-платформи вирішили актуалізувати інформацію на початок 2024 року та дізнатися, в яких регіонах України працює найбільша кількість фрилансерів і яким країнам вони віддають перевагу. Результатами ділимося з вами. 

Третина фрилансерів проживала у столиці, але 10% мігрували в інші регіони

Раніше понад третина українських фрилансерів (37,55%) проживала у Київській області, але станом на 2023 рік майже 10% вирішили покинути столицю чи область. Проте мають попит інші міста-мільйонники, які не межують з районами бойових дій. Як наслідок, зросла частка фрилансерів у таких регіонах: 12,34% у Дніпропетровській області, 10,48% у Львівський та 8,59% в Одеській областях.

«Варто наголосити, що багато українців обрали Одесу та Дніпро для переміщення з непідконтрольних територій чи міст, де бойові дії дуже близько», — додає Валентин Зюзін, керівник Freelancehunt. Попри близькість фронту, Харків входить до п’ятірки найпопулярніших регіонів. Бачимо також зростання кількості фрилансерів у Запорізькій та Миколаївській областях, куди переїхали жителі окупованих територій. Для багатьох із них фриланс став майже єдиною можливістю заробляти, а для бізнесу — розвиватися без необхідності наймати спеціалістів у штат. 

Популярні серед спеціалістів також Полтавська, Вінницька та Івано-Франківська області. Та високу міграцію до західного регіону в перші місяці війни, зараз ми спостерігаємо падіння частки фрилансерів у більшості західних областей. 

Зазначимо також, що не враховували дані щодо Криму, оскільки немає можливості отримувати, приймати та відправляти платежі звідти. Інформація зібрана по регіонах на підконтрольних територіях. 

Дослідження ринку фрилансерівДослідження ринку фрилансерів

Топ країн, до яких українці виїхали під час війни

На початку 2022 року 10% українських фрилансерів переїхали до інших країн. До найпопулярніших увійшли:

  • Польща — 19,34%,
  • Німеччина — 14,62%,
  • Нідерланди — 7,70%,
  • Велика Британія — 5,18%,
  • Франція — 5,14%,
  • Чехія — 4,06%,
  • Туреччина — 3,33%,
  • Іспанія — 2,48%.

На першому місці Польща, яка відкрила свої двері для 19,3% фрилансерів. Це не лише найближча країна географічно, а й культурно близьке місце, де спеціалісти відчувають себе як удома. Німеччина посідає друге місце, приваблюючи 14,62% фрилансерів численними можливостями для розвитку стартапів та технічних проєктів і соціальною підтримкою.

Третє місце у Нідерландів із 7,7% фрилансерів — ця країна славиться своєю підтримкою інновацій та відкритістю до міжнародного бізнесу. Далі йде Велика Британія з 5,18%, Франція — 5,14% та Чехія — 4,06%.Туреччина та Іспанія, з 3,3% та 2,48% вибору відповідно, приваблюють завдяки сприятливому клімату для життя й роботи. 

Додати коментар