Вступна кампанія 2024: нові правила приймання абітурієнтів

Міністерство освіти й науки України оголосило про оновлення умов вступу до вищих навчальних закладів на 2024 рік, що вплине на майбутніх студентів по всій країні. Ці зміни введені з метою покращення якості освіти та забезпечення рівного доступу до неї для всіх абітурієнтів.

Вступна кампанія 2024: нові правила приймання абітурієнтів

Нововведенням є скасування програм молодшого бакалавра, що змушує випускників шкіл вибирати інші напрямки для подальшого навчання. Для тих, хто мріє про творчі професії, тепер обов’язковим стане проходження Національного мультипредметного тесту (НМТ), який включає чотири предмети: українська мова, історія України, математика та один предмет на вибір. Це додасть більше справедливості та об’єктивності у відборі кандидатів.

Також встановлено мінімальний поріг конкурсного балу в 150 балів для низки спеціальностей, зокрема у сфері медицини, права та міжнародних відносин, підкреслюючи високі вимоги до знань і вмінь майбутніх студентів.

Позаконкурсний вступ тепер не передбачений ні за якими спеціальностями, включно з контрактною формою навчання, що є частиною боротьби з корупцією в освітній сфері та має на меті створити рівні умови для всіх.

Для випускників, що планують продовжити навчання на магістратурі, необхідно скласти Єдиний державний кваліфікаційний іспит, а вступники з коледжів мають пройти НМТ або надати результати ЗНО. Кількість заяв, які можна подати на бюджет, обмежена п’ятьма, а на платне навчання – п’ятнадцятьма.

Вступна кампанія закінчиться 31 жовтня 2024 року, надаючи достатньо часу для всіх процедур. Ці зміни відображають зусилля уряду щодо підвищення рівня освіти та забезпечення справедливого доступу до неї для всіх категорій абітурієнтів. Цілі, закладені в нових правилах, мають на меті не тільки підвищення якості освітніх послуг, але й гарантування прозорості та відкритості вступної кампанії, викорінення корупційних проявів та забезпечення рівних можливостей для кожного кандидата.

Джерело

Додати коментар