Відбулося засідання Ради ВПО

19 березня у сесійній залі Переяславської міської ради відбулося засідання Ради ВПО.

На зустрічі з внутрішньо переміщеними особами, які знайшли прихисток на території Переяславщини були присутні заступник міського голови Оксана Степаненко, начальники відділів та структурних підрозділів міської ради.

Ірина Слюсар, заступник директора з навчально-виробничої роботи ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький Центр професійно-технічної освіти» повідомила, про те, що їхній заклад професійної освіти став партнером проєкту «Навчання заради змін», який реалізується ГО «Український професійний розвиток» у межах Програми «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery» та ознайомила присутніх з можливістю пройти навчання у ЦПТО за спеціальністю «Електрогазозварник».

Під час засідання Ради вдалось розглянути такі питання, як затвердження персонального складу та Положення Ради ВПО, регламент роботи Ради, комунікаційна стратегія та обговорити План роботи Ради на 2024 рік.

Для визначення напрямків подальшої діяльності Ради ВПО – важливо моніторити та визначати потреби переміщених осіб, які проживають в громаді та планують будувати своє майбутнє тут. Основний напрямок потреб – це можливості для перенавчання, інтеграції та можливостей для людей знаходити себе в новій для них громаді, компенсувати відсутність навичок, провести необхідні навчання.

«Питання профорієнтації та працевлаштування  – є особливо важливим та актуальним. Це добре, як для ВПО, так і для громади, адже кожен працевлаштований мешканець – це також сплачені до бюджету податки», зазначила у своєму виступі заступник начальника Переяславського управління Бориспільської філії КОЦЗ Любов Томченко, поінформувавши учасників Ради ВПО про можливість отримати нову професію за програмою «Ваучер», мікрогранти, послуги з реєстрації  громадян щодо пошуку роботи.

Головою Ради ВПО обрана Валентина Леонова (31 рік), яка з родиною приїхала у Переяславську громаду у 2022 році з м. Олешки, Херсонської області та має позитивний досвід щодо адаптації в новій громаді.

З метою моніторингу потреб ВПО, за ініціативою голови Ради ВПО буде розроблено анкети для проведення опитувань. В них будуть не лише питання про потреби людей, але й питання про навички та те, чим люди можуть бути корисними для громади. Також під час засідання, члени Ради обговорили питання інформаційного висвітлення роботи. Це важливо як для внутрішньо переміщених осіб, так і для міжнародних фондів та організацій, які можуть бути зацікавлені у співпраці та наданні підтримки ВПО.

Всі розглянуті та обговорені під час засідання питання та пропозиції були внесені в протокол засідання Ради ВПО.

                                     Юлія ЛЯЛЬКА, директорка центру соціальних служб

 

Додати коментар