Рейтинг найпопулярніших релігій світу

У Visual Capitalist візуалізували рейтинг найпопулярніших релігій світу станом на початок 2024 року. До трійки лідерів за кількістю послідовників увійшли християнство, іслам та індуїзм.

На порталі зауважили, що релігія відіграє ключову роль у формуванні переконань, цінностей і культури суспільств у всьому світі.

І хоча оцінка точної кількості послідовників для кожної конфесії є серйозною проблемою, дані з таких джерел як Britannica та Pew Research, дають цінну інформацію про світовий релігійний ландшафт.

Релігії з найбільшою кількістю послідовників

В інфографіці наведено сім найпопулярніших релігій на основі аналізу та оцінок Britannica:

Джерело: visualcapitalist

Є три основні релігії з понад 1 мільярдом послідовників: християнство, іслам та індуїзм.

Буддизм також є великим гравцем з 500 мільйонами послідовників по всьому світу. Далі наступні три найбільші релігії: синто, сикхізм та юдаїзм, — спільно нараховують менше ніж 150 мільйонів послідовників.

Варто також зазначити, що з практичного погляду, багато з цих популярних релігій мають різні відділення, деномінації, гілки чи інтерпретації, за якими їх можна далі згрупувати.

Наприклад, християнство можна додатково розділити на такі деномінації, як католицька (50,1%), протестантська (36,7%), східна православна (9,4%), орієнтальна православна (2,5%) та інші менші християнські конфесії (1,3%).

Водночас зауважується, що в інфографіці не відображено багато менших релігій, а також народних і традиційних віросповідань, котрі поширені по всьому світу.

Приклади відомих релігій, які не потрапили до основного рейтингу, включають: даосизм, моїзм, каодай, віру Бахаї, джайнізм, тенрікьо, вікку та зороастризм.

Тим часом сотні мільйонів осіб також сповідують традиційні африканські релігії, китайські народні релігії, індійські релігії та релігії австралійських аборигенів.

Джерело

Додати коментар