Два роки війни: все, що потрібно знати про російське вторгнення в Україну

Рівно два роки тому в ніч на 24 лютого російська армія переступила лінію кордону з Україною і вторглася в суверенну державу, безжально знищуючи все на своєму шляху. Розповідаємо про найпам’ятніші і, навпаки, найстрашніші моменти дворічної боротьби українського народу за свою свободу.

Ці два роки були періодом випробувань, стійкості та героїзму для українського народу, який несе тягар агресії та захищає свою свободу і незалежність. Від самого початку вторгнення, українські військові та цивільні проявили неймовірний героїзм і рішучість у боротьбі проти окупанта. Солдати та добровольці з різних куточків України об’єдналися на захист своєї батьківщини, проявляючи високий професіоналізм, мужність і самовідданість у боротьбі проти переважаючого противника.

Те, що сталося за ці 24 місяці – вже історія, яку сьогодні варто згадати.

Хронологія війни в Україні

Протягом перших місяців українська армія продемонструвала, як здавалося решті, неможливе: захистила столицю – Київ, перейшла в контрнаступ і завдала противнику значної шкоди.

Після того, як окупанти були відкинуті від столиці та інших північних областей, українська армія перейшла до планування свого наступу, що мав на меті звільнити захоплені території та вийти на загальновизнані кордони 1991 року.

Україна вже тоді показала всім свою стійкість і незламність. Але після знищення крейсера “Москва”, який затонув 14 квітня в Чорному морі, світ зрозумів, що український народ здатний не тільки оборонятися, а й відповідати на агресію ворога.

Влітку 2022 року на Україну чекала перша перемога. Військовослужбовці ЗСУ під час операції звільнили острів Зміїний, завдавши росіянам нищівного удару і знищивши всю техніку ворога. У російських солдатів не було іншого вибору, ніж тікати звідти.

Українські сили кілька місяців накопичували ресурси і планували наступний крок, який у майбутньому обов’язково увійде до підручників історії. Мова про геніальну операцію зі звільнення Харківської області. ЗСУ вдалося здійснити класичний бліцкриг, відкинувши ворога на кілька десятків кілометрів за два дні. 

Але Харківська операція була не єдиною. Паралельно українські сили методично з усією міццю завдавали окупантам ударів на Херсонському напрямку, які зрештою призвели до повного звільнення міста Херсона. Усі ми пам’ятаємо сльози радості людей, які зустрічали солдатів ЗСУ на центральній площі міста. 

Через кілька місяців Україна вперше дізналася, що таке блекаут. Російські окупанти мало не щодня завдавали ударів по українських об’єктах критичної інфраструктури, змушуючи дітей відмовитися від освіти, а лікарів проводити надскладні операції під світлом воскової свічки. Підступні бомбардування і планові вимкнення світла ні на краплю не зломили дух українського народу.

Зима – минула, світло повернулося в домівки українців, але на фронті з приходом тепла ситуація загострювалася. Українські війська вели підготовку до нового наступу, а росіяни всіма силами намагалися захопити Бахмут. Криваві бої тривають біля цього населеного пункту донині.

Літо 2023 року почалося з українського контрнаступу в Запорізькій області. Він тривав аж до листопада того ж року. Необхідно зазначити, що російська армія підготувалася до атаки ЗСУ.

На тлі контрнаступу України глава російської ПВК “Вагнер” Євген Пригожин оголосив про “похід на москву” з метою повалити військове командування росії. Спроба, очікувано, провалилися, а через деякий час російський режим оголосить про загибель Пригожина в авіакатастрофі.

До кінця осені 2023 року ЗСУ перемелювали ворожі сили ворога на Запорізькому напрямку, а потім сталося те, чого ніхто не очікував. Сполучені Штати Америки вичерпали запас коштів на підтримку України, у зв’язку з чим українські війська зіткнулися з дефіцитом боєприпасів і, вкладаючи величезні зусилля, перейшли до оборони. Затримка допомоги від Вашингтона триває донині, а її наслідки призвели до відходу української армії з Авдіївки.

 

Втрати росії у війні

Російський диктатор володимир путін не прорахував, наскільки сильним буде опір українського народу, коли його армія прийде на їхню землю.

За словами багатьох політиків і експертів, рішення путіна вторгнутися в Україну – було помилковим. Це показує і кількість втрат, яких зазнала росія. Так, за 2 роки війни російська армія втратила:

– понад 400 тисяч особового складу;

– понад 6,5 тисяч танків;

– понад 12 тисяч бронемашин;

– 338 літаків;

– 325 вертольотів;

– 25 кораблів і 1 підводний човен.

Наслідки війни для України

Війна росії принесла в Україну руйнування, страх і загибель мирних громадян. За даними ООН, за два роки російської агресії в Україні загинули понад 10 тисяч цивільних, ще близько 20 тисяч дістали поранення. Війна забрала життя як понад півтисячі дітей.

Також росія влаштувала масові депортації українців із захоплених територій. Як зазначив український омбудсмен Дмитро Лубінець, на кінець 2023 року росіяни депортували майже 20 тисяч українських дітей.

Крім того, Україна зіткнулася з масовою міграцією – мільйони громадян виїхали за кордон або стали внутрішніми переселенцями. 

Війна завдала наймасштабнішого удару по економіці України, зачепивши всі галузі, насамперед – сільськогосподарську.

Україна стояла, стоїть і вистоїть

Незважаючи ні на що, українці вистояли ці два роки з високо піднятою головою. Незважаючи на страждання і втрати, Україна продовжує боротися за свою незалежність. 

Україна щиро висловлює свою найглибшу вдячність усім своїм захисникам за нескорену духом відвагу, непохитну вірність і беззаперечний героїзм у боротьбі за свободу і незалежність нашої країни.

Зі становленням нової воюючої України кожен захисник, кожен воїн, кожен доброволець став стійким опором перед ворогами держави. Вони оберігають вітчизну від зовнішньої загрози, вкладаючи свою мужність і силу духу у важкий бій за майбутнє країни.

У цей день ми висловлюємо нашу щиру вдячність усім українським захисникам за їхню самовіддану працю, за їхню героїчну службу та за їхню непереможну волю до перемоги. Нехай Бог береже їх усіх і нехай вони завжди повертаються додому цілими і неушкодженими. Слава Україні! Слава героям!

Джерело

Додати коментар