Як і де лікуватимуть безпліддя державним коштом: 12 медзакладів законтрактовано НСЗУ


«Народжуваність в Україні падає не перший рік. Велика війна призвела до погіршення ситуації. Для того, щоб допомогти людям, які мріють відчути радість батьківства, цьогоріч ми запустили програму лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Відповідний пакет послуг включений до Програми медичних гарантій, а отже, їх можна отримати безоплатно у медичних закладах, що мають контракт з Нацслужбою здоров’я. За один цикл штучного запліднення держава платитиме понад 60 тисяч гривень. Такий тариф – абсолютно ринковий та дозволяє залучати і державні, і приватні медичні заклади. Наразі законтрактовано 12 медзакладів. Попри війну ми працюємо над тим, щоб сучасні якісні медичні послуги ставали доступніші для українських пацієнтів», – зазначає Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Наразі безоплатні послуги з лікування безпліддя в рамках Програми медичних гарантій надаватимуть 12 медзакладів, які нещодавно були законтрактовані Національною службою здоровʼя України. Список медзакладів, які матимуть контракти з НСЗУ на медпослуги за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» буде оновлюватись. Стежити за оновленнями можна на порталі НСЗУ.

Хто може отримати послугу?

Медична послуга за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» надається за умови встановлення діагнозу «Жіноче безпліддя» або «Чоловіче безпліддя». Вік пацієнтки на момент початку циклу має бути не більше ніж 40 років.

Спершу жінка має звернутися до акушера-гінеколога в спеціалізованому закладі, який має договір із НСЗУ на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення для цього не потрібне. Лікар акушер-гінеколог проведе обстеження, визначить показання до проведення ЕКО, а за необхідності скерує на консультацію до суміжних спеціалістів (терапевт, кардіолог, невропатолог, ендокринолог та ін.)

На цьому етапі може знадобитися стаціонарне лікування або дообстеження. Лікар-акушер гінеколог може направити жінку до спеціалізованого багатопрофільного закладу або перинатального центру, які надають безоплатні послуги в межах пакетів «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» і «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій».

Після дообстеження лікар акушер-гінеколог скеровує пацієнтку до мультидисциплінарного консиліуму або у спеціалізованому багатопрофільному закладі, або у перинатальному центрі, або у закладі, який надає послугу ДРТ. Консиліум лікарів приймає рішення про наявність підстав для отримання послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань.

Місце отримання послуги пацієнтка має право обрати самостійно із переліку закладів, які уклали договір із НСЗУ про медичне обслуговування за відповідним пакетом медичних послуг.

Чи є ця послуга безоплатною?

Безоплатно в межах пакета «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)» жінка може отримати один повний цикл на рік – у разі настання вагітності, при цьому у разі народження здорової дитини наступні цикли допоміжних репродуктивних технологій не оплачуються. Також пацієнтка може отримати другий повний або неповний цикл на рік – у разі ненастання вагітності. Доплачувати за ці послуги не потрібно.

Лікування можливо як амбулаторно, так і на умовах денного чи звичайного стаціонару – залежно від призначень лікаря. Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

Які безоплатні послуги передбачені пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)»?

У межах пакета безоплатними для пацієнтів є такі медичні послуги:

– оцінювання результатів попередніх обстежень, огляд та консультування пацієнтів щодо підтвердження показань або визначення протипоказань для лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій;

– проведення контрольованої медикаментозної стимуляції яєчників у жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

– проведення аспірації вмісту фолікулів яєчників під контролем ультразвукового дослідження та пошук ооцитів у фолікулярній рідині жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

– знеболення етапу трансвагінальної аспірації фолікулів яєчників, консультація анестезіолога;

– отримання сперми від чоловіка жінки, яка має показання до лікування безпліддя за допомогою ДРТ, а також спеціальна обробка сперми та підготовка її до запліднення;

– здійснення етапу запліднення яйцеклітин у тому числі шляхом ін’єкції сперміїв в цитоплазму ооцитів та культивування отриманих ембріонів;

– ембріотрансфер;

– контроль за станом жінки до настання вагітності;

– ультразвукове дослідження органів малого таза пацієнтки;

– вибір схеми стимуляції, лікарських засобів, корекція їх доз з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтки, результатів клінічного, ультразвукового обстеження та моніторингу;

– забезпечення лікарськими засобами для проведення всіх етапів циклу ДРТ;

– преімплантаційна медико-генетична діагностика ембріона за медичними показаннями тощо.

Додати коментар