Субсидії та пільги на житлово-комунальні послуги у Переяславській громаді: хто має право та як отримати

З 1 січня 2024 року адміністратори Центру надання адміністративних послуг у Переяславі розпочали прийом заяв та документів на отримання пільг і субсидій. Хто має право на ці виплати, у чому різниця між ними та де їх можна отримати, дізнався Proslav.

За словами начальниці ЦНАП Наталії Саверської, серед близько 20 видів послуг соціального характеру найбільш затребуваними є послуги з питань надання субсидій та пільг, а також призначення соціальних допомог щодо малозабезпеченості осіб, інвалідності, народження дитини.

Протягом робочого тижня її колеги приймають понад 100 заяв. При цьому мешканці сіл Переяславської громади такі послуги можуть отримати в своїх старостатах.

Іноді громадяни плутають між собою поняття «пільга на житлово-комунальні послуги» та «житлова субсидія». У чому різниця між ними, пояснили у Пенсійному Фонді України.

Спільним у цих двох термінів є лише те, що це допомога, яку надає держава на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Що таке житлова субсидія

Житлова субсидія – це допомога від держави родинам, доходи яких не дозволять їм самотужки сплатити в повному обсязі кошти за спожиті комунальні послуги.

Отримати житлову субсидію можуть сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги перевищує визначений для них обов’язковий платіж. Такий платіж розраховують відповідно до розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу. Якщо сума усіх платіжок (в межах встановлених соціальних нормативів споживання послуг) вища за обов’язковий платіж, ви можете отримати субсидію.

Зауважте! Це допомога, яка залежить виключно від майнового та матеріального стану домогосподарства.

Умови призначення житлової субсидії та процедура отримання такої допомоги визначені: Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Що таке пільга

Пільга – встановлена законодавством перевага, що надається визначеним категоріям осіб. Наприклад:

  • ветеранам війни;
  • членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України;
  • постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС;
  • дітям війни, багатодітним сім’ям та іншим.

Повний перелік осіб, які мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, що надаються з урахуванням доходів, визначено: Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 389.

Зауважте! Пільга на оплату житлово-комунальних послуг, залежно від категорії отримувачів, – може надаватися як без урахування доходів, так і з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

У тому числі пільгові категорії громадян мають право на знижку з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі з урахуванням середньомісячного доходу у розмірі: 100%; 50%; 25 %.

Де отримати субсидію та пільгу

На сторінці Міністерства соціальної політики України повідомили, що люди, які одержують житлові субсидії чи пільги, можуть самостійно обрати спосіб отримання виплат:

  • у відділенні поштового зв’язку
  • на банківський рахунок.

Для отримання субсидій та пільг уповноважені 46 банків, обрати можна будь-який. Актуальний перелік цих банків можна знайти на сайті Міністерства фінансів України.

Також Мінсоцполітики звертає увагу, що подавати заяву до ЦНАП на отримання субсидії можна упродовж усього року.

Куди звертатися?

Якщо у громадян виникають будь-які питання щодо отримання послуг соціального характеру, можна телефонувати за номером (04567) 5-25-60.

З переліком документів, який є складовою інформаційної картки, та зразками основних заяв можна ознайомитись на сайті Переяславської міської ради за посиланням.

Графік прийому громадян у Центрі надання адміністративних послуг: з 08:00 до 16:00 з понеділка по п’ятницю, вихідні дні – субота та неділя.

Додати коментар