На базі Київського обласного центру ментального здоров’я створять навчально-практичний центр

У Київському обласному центрі ментального здоров’я планують створити  навчально-практичний центр. Про це під час пресконференції «Психосоціальна підтримка в закладах охорони здоров‘я» в інформагентстві «Укрінформ» заявила заступниця голови Київської ОДА Леся Карнаух.

У новому центрі відпрацьовуватимуть організаційну модель надання психосоціальних послуг в закладах охорони здоров’я регіону. Його створення – спільний проєкт області із ізраїльською неурядовою організацією IsraAID та БО «Відродження громад».

Леся Карнаух також розповіла про плани на 2024 рік із реалізації проекту «Ментальне здоров’я: нейромережа Київщини», який є невід’ємною частиною  Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Зокрема, цьогоріч Київщина планує організувати відкриття кабінетів психологічної підтримки «Дбаю про себе» на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги у області та подбати про те, щоб психолог та психотерапевт були у кожній громаді.

Крім цього, буде створена інтерактивна мапа з інформацією про надавачів медичних та психосоціальних послуг.

 Наразі допомога в сфері психічного здоров’я надається на Київщині за трьома пакетами Програми медичних гарантій:

– За пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» у 2023 році 39 закладів уклало договори з НСЗУ. Крім того, близько 2000 фахівців первинної ланки пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і мають можливості надати населенню відповідну медичну допомогу. Завдяки цьому напряму кожен може отримати базову психологічну допомогу безоплатно у закладі первинної медичної допомоги, проконсультувавшись із сімейним лікарем.

– За пакетом «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» у Київській області працюють 3 заклади: Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання, Київський обласний центр ментального здоров’я та Обухівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування. Мобільні команди виїжджають до пацієнтів із розладами психіки та поведінки, щоб надати їм необхідну допомогу. Здебільшого такі команди орієнтовані на надання допомоги пацієнтам, яких виписали після стаціонарного лікування, допомогти адаптуватися до життя в соціумі й більше не повертатися до стаціонарного лікування.

– За пакетом «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» працюють 5 закладів: Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання, Київський обласний центр ментального здоров’я, Обухівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування, Київська обласна дитяча лікарня та Білоцерківська міська лікарня № 4. Цей пакет передбачено для тих, кому необхідна медична допомога в стаціонарі.

  Також для подальшої реалізації  Всеукраїнської програми ментального здоров’я Київська ОДА за участю Міжнародної неприбуткової організації Pact Inc. підтримують діяльність мобільних медичних (мультидисциплінарних) команд на території Тетіївської та Баришівської громад Київської області.

  Крім того, Київська обласна програма «Здоров’я Київщини 2024-2026» передбачає удосконалення системи надання медичної допомоги постраждалим від військової агресії та соціально незахищеним верствам населення через розвиток та впровадження психологічної та реабілітаційної допомоги.

    

Додати коментар