Переяславець Віктор Самолюк переміг у Всеукраїнських різдвяних стартах із легкої атлетики-2024

Віктор Самолюк з Переяслава виграв у категорії зі штовхання ядра 7.260 кг на Різдвяних стартах. Традиційні змагання з легкої атлетики проходили у Києві та зібрали понад дві сотні спортсменів з усієї України, розповідає Переяслав.City.

Переяславець ядро штовхає вже 27 років

Всеукраїнські змагання з легкої атлетики у приміщенні «Різдвяні старти» у Києві проходять вже 29 років поспіль. У 2024 вони відбувалися упродовж двох днів 6-7 січня (за юліанським календарем українці саме в ці дні відзначали Різдвяні свята). Спортсмени міряються силою у різних легкоатлетичних видах спорту: стрибки з жердиною, стрибки у довжину, потрійний стрибок, стрибки у висоту, біг на різні дистанції, штовхання ядра.

Узяв участь у змаганнях і переяславський спортсмен Віктор Самолюк.

Результати змагань у легкоатлетичному виді спорту “штовхання ядра” такі:

Штовхання ядра 7.260 кг (чоловіки)

  1. Віктор Самолюк – 18.17
  2. Віктор Климюк – 16.63
  3. Руслан Захарченко – 15.41

Штовхання ядра 4 кг (жінки)

  1. Анасія Лочман – 13.67
  2. Анна Самолюк – 13.16
  3. Тетяна Білик – 11.12

Спортсмени-переможці та призери змагань нагороджені медалями, дипломами та цінними подарунками від організаторів Різдвяних стартів.

37-річний Віктор Самолюк штовханням ядра займається з десяти років:

– У нас цілий сімейний підряд, можна так сказати. У мене батько і мама теж раніше займалися цим видом спорту, рідна сестра штовхає ядро і двоюрідна також.

Починав я, звичайно, з дитячого ядра, вагою в три кілограми. А тепер уже штовхаю 7.260 кг., – розповів Переяслав.City спортсмен.

Віктор Самолюк працює викладачем з фізичного виховання в Університеті імені Григорія Сковороди у Переяславі. Нещодавно розпочав також тренерську діяльність: “Проводжу набір охочих спробувати власні сили у такому виді спорту, як штовхання ядра. Тож, кому це цікаво – мене завжди можна знайти в університеті, приходьте, усього навчу. Розпочав я тренувати тільки пів року назад, тож поки учнів маю не багато”.

Віктор Самолюк штовхає ядро на змаганнях у Луцьку (Волинська область). 2023 рік.Віктор Самолюк штовхає ядро на змаганнях у Луцьку (Волинська область). 2023 рік.

Про вид спорту

Штовхання ядра — це легкоатлетична дисципліна, виштовхування важкої металевої кулі (ядра) на віддаль. Вага ядра в чоловічих змаганнях становить 7,26 кг, в жіночих — 4 кг.

Штовхання ядра виконується однією рукою від плеча з розгону, обмеженого колом діаметром 213,5 см, у сектор кутом 40°. У вихідному положенні ядро знаходиться біля шиї, і за правилами змагань рука не повинна змінювати це положення до фінального зусилля.

Під час штовхання забороняється відводити ядро за лінію плечей. Після закінчення штовхання спортсмен повинен залишитись в колі. Ядро може бути різної ваги, але в змаганнях (залежно від віку і статі учасників) застосовуються ядра певної ваги (3, 4, 5, 6, 7.260 кг).

Дальність поштовху вимірюється від внутрішнього краю сегмента до сліду, який залишило ядро під час падіння. Дальність польоту ядра залежить від швидкості, яка надається йому під час вильоту. Тому необхідно розвинути найбільшу початкову швидкість, враховуючи обмеження, передбачені правилами змагань.

Віктор Самолюк штовхає ядро на змаганнях у Сумах. 2021 рік.

Віктор Самолюк штовхає ядро на змаганнях у Сумах. 2021 рік.

Додати коментар