Київщина стане першим регіоном пілотного проєкту меморіалізації місць пам’яті

Державне агентство розвитку туризму представило Концепцію пілотного проєкту меморіалізації пам’ятних місць у Київській області. Презентація відбулася на першому засіданні робочої групи, до якої увійшли Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Київська обласна державна адміністрація, Український інститут національної пам’яті, представники п’яти територіальних громад Київщини, ГО «Музей сучасного мистецтва».

Мета Концепції – створення мапи локацій Київщини, які стануть новими форпостами національної пам’яті. Місця на цій карті мають бути наповнені об’єднуючими важливими сенсами і достовірною інформацією та історією для мешканців територіальних громад та відвідувачів місць пам’яті у області.

«Важливим фактором започаткування цієї Концепції є нова соціальна парадигма, сформована війною – місця вшанування пам’яті та героїзму українського народу.
Сьогодні до громад, які пережили російське вторгнення і є деокупованими, посилений інтерес як громадян України, так і іноземців до відвідування місць трагедій та героїзму українського народу. Одним із таких регіонів є Київщина, яка має особливе значення для загальноукраїнської та світової пам’яті російсько-української війни», – розповіла директор Департаменту культури і туризму Київської ОВА Анна Куценко.

Створення подібних маршрутів пам’яті потребує залучення широкого експертного кола та тривалих дискусій, оскільки тематика є чутливою й стосується великої кількості українців. Наразі в Україні з’являється дедалі більше місць, що потребують особливої уваги, і обов’язок держави – супровід та розвиток цього процесу, що стане одним із найважливіших соціокультурних явищ на довготривалий термін.

Додати коментар