У Переяславі успішно шириться новий вид спорту – флорбол

Другий тур чемпіонату України з флорболу відбувся 25 листопада в містечку Коломия. У ньому взяла участь переяславська команда «Pereiaslav teachers». Про цей поки не дуже поширений вид спорту та результативність змагань земляків розповідає Переяслав.City.

Українці грають у флорбол із 2005 року, а переяславці – з 2018-го

Флорбол народився у Швеції в 70-их роках минулого століття й швидко здобув популярність в Європі. У 1986 році уже була заснована Міжнародна федерація флорболу (МФФ). На сьогодні МФФ об’єднує флорбольні федерації 49 країн, що значно укріпило позиції флорболу в усьому світі, у тому числі в США, Канаді, Японії, Індії, Сінгапурі та Австралії. Україна приєдналася до цієї спільноти у 2005 році.

У Переяславі флорбол став розвиватись із 2018 року. Головний ініціатор цього виду спорту на Переяславщині Володимир Бражник, учитель фізичної культури гімназії №3, розповів:

У лютому 2018 року на запрошення тодішнього міського голови Тараса Костіна до Переяслава приїхав Олександр Педан, який презентував по Україні свій проєкт «JuniorZ». Його мета – підвищити популярність спорту серед школярів завдяки новим дисциплінам, серед яких був і флорбол. Мене цей вид спорту дуже зацікавив. Свого часу я любив грати в хокей, але за нинішніх погодних умов не завжди вдається залити хокейний майданчик. Флорбол стає своєрідним замінником.

Що потрібно для флорболу? Спортивний майданчик розміром 40х20 метрів, ворота розміром 1,60х1,15, невисокі борти, спеціальні ключки та пластмасовий м’ячик – саме такий використовують у цій грі. Завдання просте – якомога більше забити м’ячів у ворота суперника.

Свого часу я полюбляв грати в хокей, але за нинішніх погодних умов не завжди вдається залити хокейний майданчик. Флорбол стає своєрідним замінником.
– Я склав програму розвитку флорболу у Переяславі та звернувся із нею до начальника міського відділу з питань фізичної культури і спорту Валерія Мільгевського та до начальника відділу освіти Петра Ярмоленка. Посадовці мене підтримали , допомогли придбати флорбольний набір для нашого навчального закладу. І з 1 вересня 2018 року ми запровадили такі заняття для всіх учнів, – зазначив Володимир Бражник.

Дітям дуже сподобались такі заняття – вони із задоволенням чекають ці уроки фізкультури. У нашій школі, починаючи, мабуть, із 2012 року, проводили футбольний турнір між збірною вчителів та збірною учнів. А ось коли освоїли флорбол, то стали проводити відповідний турнір і з цього виду спорту.

Воротар команди Андрій Бован із кубком за перемогу в другому туріВоротар команди Андрій Бован із кубком за перемогу в другому туріАвтор: Володимир Набок

Старт чемпіонатів із флорболу

– У 2020 році на одному із сайтів про флорбол в Україні я побачив повідомлення про відкриті вакансії у цій федерації. Відправив свої пропозиції щодо розвитку та популяризації цього виду спорту. Через деякий час мені зателефонували і запросили на співбесіду і за її результатами мене затвердили в аматорський комітет Української федерації флорболу.

У 2021 році ми провели перший чемпіонат за участю семи аматорських команд. Серед них і «Переяслав Teachers». До її складу увійшли вчителі Переяславської громади, випускники ЗОШ №3 різних років та викладачі місцевого університету.

Відновили чемпіонат у 2023 році, перший тур пройшов у червні в Переяславі. Ректор переяславського вишу Віталій Коцур допоміг в його організації. До участі долучилося чотири команди: з Новояворівська «Regina», столична «Dream Team», львівська «Згода» і місцева «Pereiaslav teachers».

Переяславці тоді зайняли друге місце – програли першу гру команді «Згода», виграли дві наступні у новояворівців та киян.

На початку цього року вирішили все-таки провести другий чемпіонат. Перший тур пройшов у червні в Переяславі.

У другому турі переяславці виграли всі три гри. Маючи на рахунку 15 очок очолили турнірну таблицю. На три очки менше у львівської «Згоди», столична команда «Dream Team» із 9 очками посіла третю сходинку .

Завершальний третій тур має пройти в Києві наприкінці лютого 2024 року.

Гравці команди, колишні вихованці ЗОШ №3 брати Горденки Артур та АртемГравці команди, колишні вихованці ЗОШ №3 брати Горденки Артур та АртемАвтор: Володимир Набок

Додати коментар