Плекаємо стійкість до стресу. Твори добро!!!  Мистецтво щастя

У рамках реалізації проєкту «Психолого-педагогічна підтримка дітей,батьків та педагогів в умовах надзвичайних ситуацій», який реалізується Всеукраїнським фондом «Крок за кроком», за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та сприяння МОН України 09, 16 та 23 листопада 2023 року на базі закладу дошкільної освіти №10 «Любавонька» продовжили роботу тренінгові заняття для батьків вихованців закладу, які виявили бажання взяти участь ( перше заняття відбулося 2 листопада 2023 р.). Психологом закладу Анютою ЩЕРБАК проведено заняття на теми: «Плекаємо стійкість до стресу. Профілактика стресу у батьків», «Толерантне спілкування» та «Happyart мистецтво щастя. Позитивна психотерапія».

            Завжди, а в нелегкі часи особливо, ми маємо дбати про власну безпеку та власний психологічний стан. Адже війна та її наслідки негативно позначаються на психологічному стані усіх: як дорослих, так і дітей. Тому необхідність турботи про себе важлива і  для нас самих, і  для наших дітей, які бачать наш стан та дуже на це реагують.

 На другому занятті учасники тренінгу ознайомилися з поняттями стресу та травматичної події впливом війни на дітей та дорослих, потребами дошкільників та їх реакціями на травматичні події, звернули увагу на психологічний стан дорослих та психологічний стан   дітей, на негативні наслідки стресу, який впливає на батьків,  – сприяти почуттю відторгнення у дитини, зниженню самооцінки, агресивній поведінці дитини.  Особлива увага була приділена психологічним аспектам в кризових ситуаціях.

Але, попри всі складні проблеми, ми зможемо з ними впоратися заради себе та наших дітей, і творити наше теперішнє та майбутнє.

Під час заняття отримали поради, як батькам зменшити стрес.

Заклик третього заняття: «Спілкуємось толерантно», тому що толерантне спілкування починається з раннього віку, з батьківської опіки і допомоги.

Після практичних вправ: «Мої позитивні якості», «Повітряні кулі», «Підтримка» прийшли висновку, що бути толерантним – це перш за все культурне спілкування з оточуючими, допомога близьким і чужим людям, гарячий відгук на чужий біль, вміти правильно підтримати людину і в радості і в горі, поважати, шанувати і передавати з покоління в покоління звичаї, традиції і навички нашого народу.

Толерантність — це вихованість, це стриманість, це рівність, це культура добрих манер і вчинків!

Нехай життя дарує щастя й долю,

Душевну щедрість, доброту й любов.

Терпіння, працьовитість, силу й волю,

Поступливість і злагоду в  житті!, – під таким гаслом пройшов останній, заключний тренінг. З метою покращення психологічного стану батьків  учасники  розширили уявлення про розуміння поняття щастя, свого внутрішнього світу, шляхи для самовдосконалення особистості. Під час заняття, тренер Анюта ЩЕРБАК  продемонструвала слайд-шоу «Як мало потрібно для щастя».

Висновок тренінгу: життя не складається з проблем, життя складається із нашого відношення до проблем. ЩАСТЯ – це ми! Щастя в кожному з нас!

ДЯКУЄМО кожній і кожному із Вас, шановні батьки, за Вашу відкритість, компетентність, толерантність, уміння слухати, працювати ще й дотепно жартувати.

Центр професійного розвитку

 педагогічних працівників

 

Додати коментар