Як підтримати себе, якщо близькі на фронті

Переживати за близьку людину під час війни – це нормально! Але важливо розуміти, що ви також є частиною підтримки для партнера/партнерки і варто потурбуватись про власний ресурс, щоб ваше спілкування не було тотальною мукою для вас обох. 

Тривога виникає від неможливості контролювати чи впливати на те, що відбувається з близькою вам людиною, яка знаходиться далеко. Спробуйте контролювати те, що можете:

  • зберіть партнеру/партнерці все, що можливо для відносного комфорту;
  • дізнайтесь номер частини, ім’я та контакти побратимів, командування;
  • домовтесь про дні, коли ви маєте зв’язуватись, а також подальші дії, якщо раптом зв’язок обірвався.

Зважайте, що зв’язку може не бути технічно або людина може загубити телефон під час виконання завдання, і тому важливо не піддаватись паніці щоразу, як абонент  “поза зоною досяжності”. 

Зібрали ще кілька порад, які допоможуть вам наблизитись до стану певного балансу, коли ви зможете жити і рухатись далі.

НЕ ВІДКЛАДАЙТЕ СВОЄ ЖИТТЯ

Як би не було тривожно та незрозуміло, у кожної людини є зобов’язання та своє життя – робота, навчання, волонтерство, друзі, діти. Зосередьтесь на цьому. Будуйте свій маленький світ, поки ваша близька людина захищає країну.

ШУКАЙТЕ ПІДТРИМКУ

Просіть про підтримку у близьких, друзів. Звертайтесь до психологів, шукайте людей, які знаходяться в такій самій ситуації, гуртуйтесь з однодумцями! 

Контакти безоплатної психологічної допомоги є на сайті програми ментального здоров’я «Ти як?» – https://www.howareu.com/ 

КОНТРОЛЬ НАД ТІЛОМ

Будь-які рутинні фізичні вправи та заняття повертають владу і контроль над тілом та можуть допомогти пережити стрес. Головне – регулярність, це має бути система.

АНТИТРИВОЖНІ ВПРАВИ

Усе навколо під час війни може викликати тривогу, яка може переростати в панічні атаки чи тривожний розлад. Майте під рукою вправи, що допоможуть вам заземлитись та відчути себе спокійніше.

ПЛАНУЙТЕ

Ніхто не знає, як довго триватиме війна, але людині потрібна мета. Зараз краще планувати короткостроково, щоб плани були реальними, тож в умовах обставин, що надшвидко змінюються.

ДБАЙТЕ ПРО ВЛАСНУ БЕЗПЕКУ

Поки ваша близька людина захищає ваше майбутнє, ви також маєте подбати про власну безпеку. Завжди напоготові має бути наплічник безпеки, ви маєте продумати шляхи евакуації, якщо така знадобиться.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України.

    

Додати коментар