Відбудова Київщини: Спецкомісія перевірила процес відбудови низки житлових будинків в Ірпені

Спеціальна комісія КОВА перевірила процес відбудови низки житлових будинків в Ірпені. Усі вони відновлюються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Про це заявив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, спецкомісія побувала на 5 локаціях в Ірпені. Одну з них перевірили повторно.

«Це вулиця Ярославська, 14. Були на цій локації минулого тижня. Тут триває масштабний капітальний ремонт дев’ятиповерхівки на 144 квартири. Під час першої перевірки було багато скарг від мешканців. Відставання від графіка робіт на два тижні, будівельників періодично бачили напідпитку. У людей були претензії й до якості робіт. Старий дах демонтували, новий не встановили. У результаті кілька квартир затопило. На виправлення ситуації давав тиждень. Сьогодні переконався особисто, що недоліки виправили», – сказав Руслан Кравченко.

Далі комісія перевірила, як відбудовують будинок на Гостомельському шосе, 24/1. Це один із найвідоміших будинків Ірпеня – ЖК «Ірпінські Липки». До війни тут мешкали 560 людей. Окупанти пошкодили фасад, міжповерхові перекриття, зруйнували внутрішні інженерні мережі та комунікації. Вікна і двері були вибиті. Зараз тут триває капітальний ремонт, який передбачає відновлення перекриттів, мурування й утеплення фасаду, встановлення вікон та дверей, внутрішнє оздоблення квартир і коридорів загального користування. На пошкоджених ділянках влаштують внутрішні мережі електро-, водопостачання й опалення. 

«Роботи виконуються за графіком. На відновлення будинку виділили 18 місяців. До кінця цього року буде облаштований дах. Водночас висловив зауваження щодо кладки цегли біля віконних отворів. Також є низка незначних зауважень щодо безпеки праці. До середини наступного тижня дав час усе виправити. Зі свого боку підрядник звернувся з проханням сприяти повторному обстеженню обʼєкта щодо наявності можливих вибухонебезпечних предметів. Адже днями під час робіт виявили снаряд. Вдячні, що працівники ДСНС спрацювали дуже оперативно», – підкреслив начальник КОВА.

Ще одна локація – Гостомельське шосе, 22. Капітальний ремонт будинку на 42 квартири, де до війни мешкали 126 людей. Будівля значно постраждала під час бойових дій. Пошкоджені фасад, зовнішні стіни та перекриття, вибиті вікна і двері, понищені квартири, а також пошкоджені інженерні мережі. Пошкоджені частини будинку демонтують, відновлять й утеплять фасади і зовнішні стіни, влаштують перекриття. Також у будівлі замінять вікна і двері, виконають опорядження внутрішніх приміщень, оновлять внутрішні інженерні мережі та комунікації.

«Термін робіт – 7 місяців. Але вже є відставання від графіка на 2 тижні. Причина – недостатня кількість працівників. Зауваження висловили і представники Держпраці: неналежним чином облаштовані будівельні риштування, відсутній належний спецодяг. Дав 10 днів виправити всі недоліки», – зазначив Руслан Кравченко.

Також перевірили відбудову на Гостомельському шосе, 7а. Тут триває капітальний ремонт багатоквартирного будинку (22 квартири, де мешкали 60 людей). Підрядник зобов’язався зробити утеплення та оздоблення фасадів будинку, утеплення покриття, замінити пошкоджені вікна та двері, замінити та підсилити основні конструктивні елементи, виконати електромонтажні роботи тощо.

Гостомельське шосе, 7б. Сусідній будинок на 30 квартир, де мешкали 90 людей. Капремонт роблять схожий: утеплення та оздоблення фасадів будинку, утеплення покриття другого поверху, заміна вікон та дверей, заміна та підсилення не тільки конструктивних елементів, але й частини даху та покрівлі тощо.

Ці два будинки відбудовує один підрядник. Є незначні відставання від графіка в частині проведення внутрішніх робіт. Так само не вистачає працівників. Підрядник гарантував, що все виправить.

«Загалом уже перевірили 17 із 56 обʼєктів, які відбудовують за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. За цими 56 обʼєктами замовник робіт – Київська обласна військова адміністрація. Продовжимо комісійні перевірки і надалі. Вони вже довели свою ефективність. Будь-які проблемні питання вирішуємо оперативно. За прозору, публічну відбудову несуть відповідальність усі без винятку учасники процесу. Тому я як очільник області й надалі активно перевірятиму всі обʼєкти. Моє завдання: щоб люди, які втратили своє житло через російських окупантів, якомога швидше повернулися до своїх осель. Ці оселі мають бути відновлені вчасно і головне – якісно! Контролюватиму все особисто!» – наголосив Руслан Кравченко.

Комісія, яка перевіряє об’єкти, була створена саме для того, щоб уже на старті відбудови вирішувати всі проблемні питання і щоб не було жодних претензій щодо відсутності прозорості та публічності. До складу комісії входять представники профільних департаментів КОВА, правоохоронних органів, технагляду, Держпраці, спостережної ради, ДТЕКу тощо.

Додати коментар