В університеті Переяслава відбудуться зустрічі з двома відомими захисниками України – журналістом Павлом Казаріним та активістом Олегом Симорозом

Нині, в умовах російської агресії, усі ми гостро відчуваємо важливість наших військових. Відтак в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, де це чудово, розуміють наступного тижня, 7 і 10 листопада 2023 року, відбудуться зустрічі з двома відомими захисниками України – журналістом Павлом Казаріним та активістом Олегом Симорозом, пише Proslav посилаючись на сайт закладу.

В університеті Переяслава відбудуться зустрічі з двома відомими захисниками України – журналістом Павлом Казаріним та активістом Олегом Симорозом

Зустрічі відбудуться в рамках «Відкритого університету» – партнерського проєкту, заснованого у 2017 році за ініціативи Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю й Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених, що ставить на меті проведення зустрічей із суспільно-політичними та культурними діячами, громадськими активістами, митцями та вченими. У 2023 році проведення цього проєкту є можливим ще й завдяки програмі «Мріємо та діємо», що впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX.

З Павлом Казаріним говоритимуть про все, що турбує нині і цивільних, і військових

В університеті Переяслава відбудуться зустрічі з двома відомими захисниками України – журналістом Павлом Казаріним та активістом Олегом Симорозом

У вівторок, 7 листопада 2023 року, о 13:00 у конференц-зала імені Василя Сухомлинського у рамках проєкту «Відкритий університет» відбудеться зустріч з українським журналістом та телеведучим, публіцистом, колумністом видання «Українська правда», солдатом Збройних Сил України, володарем Премії імені Георгія Гонгадзе та Премії імені Юрія Шевельова Павлом Казаріним.

У 2021 році вийшла його книга «Дикий Захід Східної Європи», що стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС» (2022) у категорії «Есеїстика». Це подорожні записки людини, яка залишила свій дім, аби залишитися вдома. Авторська хронологія новітньої української історії. Це спроба підсумувати все, що нас змінило, і все, що лишилося незмінним. Війна занурила Україну в дискусії про саму себе.

Павло Казарін на зустрічі розкаже про «Дикий захід східної Європи» та як війна змінює нас. Обговоримо процес створення книги, трансформації в армії з приходом людей без військового досвіду, мотивацію захисників і зміни в країні, які спричинила війна.

Поза тим, говоритимемо про все, що турбує зараз і цивільних, і військових – про реалії українсько-російської війни, побачені очима непрофесійного військового, бойове побратимство, мобілізацію і соціальний контракт з державою, зміни ідентичності людини, формування сучасного інформаційного простору нашої країни, загрози виборчому процесу під час воєнного стану, прогнози щодо можливої «другої фази» війни та історичний шанс України переписати свою біографію і військові підручники для професіоналів всього світу.

«Я лише втратив ноги, а не мету в житті. А отже, боротьба триває!». Що відомо про зустріч з Олегом Симорозом?

У п’ятницю, 10 листопада 2023 року об 11:00 у атмосферній авдиторії «Innovation Training & Tech Transfer Center» (корпус №1, 114 аудиторія) відбудеться зустріч із публіцистом, громадсько-політичним діячем, викривачем корупції, учасником російсько-української війни, важкопораненим ветераном Збройних Сил України Олегом Симорозом. Тема розмови – «Громадянське суспільство в умовах повномасштабної війни. Кожен важливий!»

Симороз – правозахисник та активіст, борець із незаконними забудовами в столиці – яскравий представник пасіонарної української молоді. Він був координатором руху захисників столичної Микільської Слобідки, Каштанового та Кирилівського гаю. Разом із іншими активістами перешкоджав забудовувати історичний ареал Реп’яхів Яр у Києві, виступав проти знищення 176 гектарів дикої природи – Екопарку Осокорки. У 2021 році на Симороза, навіть, скоїли через це замах – активіста побили невідомі.

24 лютого 2022 року Олег Симороз вже стояв у черзі добровольців до військкомату.«Як би це пафосно не звучало, – каже Олег, – але втратити державу, не вберегти своє місто – це лякало мене більше, аніж ймовірна смерть чи втрата кінцівок. Я добре знав, на що йду і чим ризикую. Яка перспектива жити в окупованому Києві, де ти не можеш захистити свою родину, свою кохану? Для чого тоді жити? Який сенс у такому житті?»

Під час оборони Києва Олег воював у складі 112-ї бригади тероборони ЗСУ на найважчому напрямі – Ірпінському. Брав участь у гарячих боях на Донеччині. І вже там, підірвавшись на ворожій міні, отримав надскладні поранення. Втратив обидві ноги, але не силу духу.

Наразі Олег Симороз проходить реабілітацію, планує й надалі брати участь у громадському житті міста та країни. Своїм досвідом, баченням та прикладом надихатиме, у ході зустрічі й сковородинівців. «Я лише втратив ноги, а не мету в житті, – посміхаючись, каже Олег. – А отже, боротьба триває!»

Додати коментар