В Україні спалах гепатиту А: як передається і як вберегтися від зараження? Ситуація на Переяславщині

У місті Вінниця та області медики зафіксували спалах вірусного гепатиту А. Зважаючи на високий рівень міграції, Переяслав.City дізнався, яка ситуація з цим на Переяславщині? Також лікарі нагадали про симптоми цієї хвороби і як від неї уберегтися.

Спалах гепатиту А на Вінниччині

Як повідомив заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, нині проводиться епідемічне розслідування джерела інфікування.

На Переяславщині востаннє було зафіксовано пару випадків захворювання саме на гепатит А ще за рік до початку епідемії коронавірусу, – повідомила Ольга Рондзіста, завідувачка інфекційним відділенням Переяславської БЛІЛ. – А випадки захворювання на інші види гепатиту (В, С) у нас трапляються, можна сказати, постійно, але поодиноко. Ці види гепатиту передаються через кров, спадково від матері до дитини, статевим шляхом тощо.

Лікарка наголосила на важливості профілактики гепатиту А, насамперед – це миття рук після туалету.

Органи місцевої влади Вінничини у свою чергу посилюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних правил на ринках міста і області. У Вінниці продовжується дистанційне навчання. Це ж стосується і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків. Відповідне рішення ухвалили на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах. За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. Тому у регіоні посилено протиепідемічні заходи: зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами», – додав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Також в області триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Мобільні бригади почали щеплення близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема сімей які проживають спільно або близьких, з ким контактували напередодні захворювання. Також для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) та формування резерву, вакцинації в закритих колективах.

Нині у 100 відсотках випадків захворювання протікає у середній тяжкості і при вчасній терапії в медзакладі людина швидко повертається до звичного життя, зауважив головний санлікар. При цьому Кузін закликав всіх, хто має специфічні симптоми – загальну слабкість, втрату апетиту, діарею, блювоту, важкість в правому підребір’ї, потемніння сечі – максимально швидко звертатися до свого сімейного лікаря.

Спалах вірусного гепатиту А у Вінниці зафіксували 24 жовтня.

Станом на вечір 31 жовтня кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А зросла до 247.

Наразі 118 людей перебувають на стаціонарному лікуванні. Серед захворілих – 35 дітей, у тому числі дошкільного віку. Хворіють також 9 студентів, серед працівників закладів освіти зафіксовано 13 випадків вірусного гепатиту А, серед медиків – 7.

Вірусний гепатит А: як передається?

Вірусний гепатит А — захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг.

гепатит А

Основні факти

  • Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
  • Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
  • ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.
  • Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
  • Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
  • Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

Шляхи інфікування

Фекально-оральний:

  • вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • деякі види сексуальних стосунків.

Симптоми

Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.

Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі (до кольору пива);
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.

Профілактика

  1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  2. Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
  3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  4. Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.
  5. На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років). Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає. У країнах з високою ендемічністю використання вакцини обмежене, оскільки більшість дорослого населення має природний імунітет у результаті перенесеного колись захворювання.

Додати коментар