Словом року за версією Collins став штучний інтелект. Ще в топі — «канонічна подія» та «неподитина»

Укладачі британського словника Collins Dictionary обрали словом року абревіатуру AI. Це скорочення від «artificial intelligence» — штучний інтелект.
Про це повідомили на сайті словника. 

Collins Dictionary визначає штучний інтелект як «моделювання психічних функцій людини за допомогою комп’ютерних програм»

Укладачі словника згадали про ChatGpt, назвавши його «революційною мовною моделлю», яка вразила «здатністю імітувати природну людську мову».

Крім того, до п’ятірки популярних у 2023 році слів увійшов «деінфлуенсинг» (de-influencing) , який у словнику визначили як поведінку інфлюенсерів в соцмережах, коли вони закликають підписників «уникати певних комерційних продуктів, способу життя тощо».

Також популярним стало слово «неподитина» (nepo baby) на позначення людини «чия кар’єра просунулася завдяки відомим батькам». Термін зародився від слова nepotism, який можна перекласти як кумівство.

Крім того, до п’ятірки увійшла «канонічна подія» (canon event) як досвід, необхідний для формування характеру чи ідентичності особистості. Цей термін став вірусним після виходу фільму «Людина-павук: Крізь Всесвіт», звідки він поширився завдяки мемам у соцмережах.

Також у переліку — термін «ультраоброблені продукти», які готуються за допомогою складних промислових методів і складаються з інгредієнтів з невеликою поживною цінністю або без неї.

Минулого року словом року за версією Collins Dictionary стала «пермакриза», яке описує «тривалий період нестабільності та небезпеки».

Додати коментар