Питання розмінування територій Київщини розглянули на засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Під час розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, присвяченого відбудові Київської області, також було розглянуте питання розмінування територій. 

Так, староста Кухарського старостинського округу Вишгородського району Галина Герасименко розповіла, що село Кухарі – серед населених пунктів, які одними з перших опинилися під окупацією та постраждали від дій російських агресорів. Росіяни не лише нищили забудову та інфраструктуру, а ще й розграбували територію старостату. Після звільнення Київщини від окупантів жителі зіткнулися з іншим викликом – необхідністю розмінування, від якого залежать темпи відновлення населених пунктів старостату. Староста та мешканці Кухарів мали можливість прямого діалогу з представниками центральної влади щодо розчищення та відбудови села, яке постраждало під час вторгнення й окупації російськими військами.

Серед питань, що розглядалися, – процес робіт із гуманітарного розмінування та очищення території населеного пункту від будівельного сміття та відходів руйнувань. Розчищення територій у Кухарях проводить Державна служба з надзвичайних ситуацій спільно з Програмою розвитку ООН в рамках проєкту ЄС-ПРООН «Підтримка якнайшвидшого відновлення у місцевостях України, що постраждали від війни».

«На території Київщини зараз працює 10 груп по розмінуванню. Це 59 саперів ДСНС, 14 одиниць техніки, які зможуть зразу включити в план відповідні роботи. На території області працювала польська поліція розмінування. Наступного року ми хочемо на третину збільшити кількість саперів та піротехніків на території України. Все буде залежати від кількості технічних засобів, яку зможемо використовувати при розмінуванні», – повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, відповідаючи на питання старости Кухарського старостинського округу. Про це повідомили на сайті Конгресу.

Крім того, Перша Віцепремʼєрка-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що для пришвидшення темпів розмінування застосовуватимуть комплексний підхід.

«Комплексний підхід полягає у тому, щоб нарощувати кількість саперів та машин для розмінування, які є в Україні. На сьогодні 3 тисячі саперів, які є в країні. На початку року їх було 1500-1600 осіб. Є 29 машин для розмінування, до кінця року їх буде 60. Також є українське виробництво машин для підготовки грунту», – зазначила посадовиця.

Нагадаємо, що 16 жовтня відбулося чергове Розширене засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Андрія Єрмака з важливих питань Київщини, зокрема відбудови регіону.

 

Додати коментар