“Великий зодчий музейної справи”: у Переяславі відкрили виставку присвячену Михайлу Сікорському

У Переяславі відкрили виставку до 100-річчя з дня народження Михайла Сікорського. Чим вона унікальна?

12 жовтня у музеї “Заповіту” Т.Г. Шевченка відкрили виставку “Великий зодчий музейної справи” до 100-річчя з дня народження Героя України Михайла Сікорського. На ній експонуються його власні документи: свідоцтво про народження, атестати, довідки, паспорти, витяги, нагороди та інше. Також представлені картини місцевих художників, історичні фото та унікальні особисті речі видатного історика. Зібрали їх музейні працівники із власного та університетського архівного фонду. Триватиме виставка до 28 грудня. Інформатор розповідає деталі.

У одному із експозиційних залів музею зібралися згадати пам’ять видатного музейника Михайла Сікорського понад пів сотні людей. Головна мета виставки – показати те, якою великою є постать Сікорського, а також познайомити з його людськими та організаторськими якостями, відобразити елемент тих, чи інших засобів для роботи “мінімалізму” у яких творилися переяславські музеї.

До слова запросили ректора університету Григорія Сковороди у Переяславі Віталія Коцура, який зазначив, що творіння Михайла Сікорського мають дуже велику роль та вплив для жителів Переяславщини та Київщини, він залишив всебічну історичну спадщину у вигляді рукотворних музеїв, які мають всеукраїнське та світове значення.

Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу музею Катерина Нагайко розповіла, що саме бібліотекарі УГСП мали велику роль у зберіганні архівних матеріалів, які наразі представлені на виставці. А директорка бібліотеки Ольга Шкира представила книгу спогадів “Автографи сучасників” у якій зібрані автографи та спогади людей, з якими спілкувався Михайло Сікорський.

Начальник відділу культури і туризму Переяславської міської ради Валентин Шуткевич передав музейним працівникам науково-інформаційні буклети, у яких стисло розказано про життя Заслуженого працівника культури України.

Наприкінці заходу колишні музейні працівники ділилися спогадами про творця та почесного генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” Михайла Сікорського.

У одному із експозиційних залів музею зібралися всі охочі згадати пам’ять видатної людини

До вітального слова запросили ректора Університету Григорія Сковороди Віталія Коцура

Валентин Шуткевич передав музейним працівникам науково-інформаційні буклети, у яких стисло розказано про життя Михайла Сікорського

Ольга Шкира представила книгу спогадів “Автографи сучасників” у якій зібрано автографи та спогади людей, з якими спілкувався Михайло Сікорський

На виставці експонуються документи Михайла Сікорського: свідоцтво про народження, атестати, довідки, паспорти, витяги, нагороди та ін.

Представили багато архівних фото

Дипломи, нагороди та унікальні документи існують у єдиному екземплярі

Виставка триватиме по 28 грудня

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Додати коментар