​​Директорка УЦОЯО назвала велику перевагу НМТ перед ЗНО у вступній кампанії

Завдяки результатам національного мультипредметного тесту (НМТ) випускники зможуть вступити до омріяних закладів освіти. Проте, лише в тому випадку, якщо вони докладали зусилля і свідомо навчалися.

Про це заявила директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко на MriyDiy Podcast. За її словами в УЦОЯО знайшли спосіб, який дозволяє прозоро проводити вступні випробування і відповідає викликам сьогодення, на відміну від зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

НМТ не ідеальний з точки зору інструмента, розповіла керівниця центру оцінювання освіти. Адже, чим довший тест з одного предмета, тим краще він перевіряє навчальні досягнення випускників, і тим більш сфокусованим є вступник на цьому направленні – як це було на ЗНО. Але в умовах війни в України, коли неможливо провести довготривале тестування з кожного предмету декілька днів поспіль, мультипредметний тест хоч і має недоліки, проте відповідає викликам сьогодення.

​​Директорка УЦОЯО назвала велику перевагу НМТ перед ЗНО у вступній кампанії

“Це не ідеальна модель і скажу одразу, що ті недоліки, які вона має – ми абсолютно свідомо і чесно про них говоримо. Але те, що ми показали Україні, що можна без всіляких хабарів, без знайомств, без сімейних історій вступити в той заклад вищої освіти, про який ви мрієте, лише своїми зусиллями і своєю працею – це означає що такі зміни можуть бути в усіх сферах”, – зазначила Вакуленко.

2024-го року мультипредметний тест буде також реалізований, статистичні показники добірок були на високому рівні у 2022 і 2023-му роках, тож у відомстві оцінювання якості освіти сподіваються побачити такі ж результати і цього року.

Додати коментар