Для Переяславського ліцею №5 збудують укриття за майже 27 мільйонів – найкраще, але не найдорожче

У Переяславі почали споруджувати нове протирадіаційне укриття для ліцею № 5. Воно розраховане на 200 людей. Про це повідомили на офіційному сайті Київської ОДА 9 жовтня, передає Переяслав.City.

Що наразі

Йдеться про те, що на території вже підготовлено котлован для виконання бетонування. “Будівництво споруди дасть можливість повноцінного очного навчання в одну зміну всього закладу з урахуванням використання також найпростішого укриття, яке функціонує зараз. Крім того, нове укриття може використовуватися в разі потреби населенням мікрорайону” – пишуть на сайті КОДА.

Нагадаємо, що розпочати навчальний рік вихованці цього ліцею не змогли в рідних стінах з 1 вересня через те, що не мали свого укриття. Учні навчалися в другу зміну в класах міської гімназії №1.

Найпростіше укриття

Та вже з 25 вересня учні повернулися за парти у свій заклад. До того часу міська влада з допомогою батьків облаштували найпростіше укриття в приміщенні погріба, що був на території навчального закладу. Це сховище розраховане майже на 200 осіб, тому школярі відвідують заняття у дві зміни. Нагадаємо, згідно з затвердженою мережею освітніх закладів у гімназії №5 навчається 307 дітей.

Влітку міський голова Вячеслав Саулко пояснював батькам, які приходилил з цього приводу на сесію міськради, що область пообіцяла будівництво капітального укриття для гімназщії №5 за рахунок бюджетних коштів вищого рівня. Розраховували, що з будівництвом справляться вчасно.

Що відомо про майбутнє сховище

Втім тільки тендер на будівельні роботи Департамент регіонального розвитку КОДА оголосив 18 серпня 2023 року. З двох пропозицій обрали вигіднішу, 12 вересня підписали договір з ТОВ “703 Металообробний завод котельного обладання” на суму 26 млн 740,5 тис грн.

Розраховували, що з будівництвом справляться вчасно.

Яким буде, як запевняв міський голова, найкраще укриття в Київській області?

Можна приблизно здогадуватися по тих подібних об’єктах, які вже збудували. У вересні оновлені укриття запрацювали в закладах освіти чотирьох громад Київщини. Зокрема, в Юрівському ліцеї Гатнянської громади. Там відкрили укриття подвійного призначення, яке вміщує одночасно 700 осіб.

“Тут навчаються 365 дітей – переважно з сіл Юрівка та Віта-Поштова. Укриття є одним із найбільших у закладах освіти області – 725 м кв. Вміщує одночасно 700 осіб. Загальна вартість проєкту – 12,9 млн грн. Область виділила на це укриття 6 млн грн у рамках співфінансування. Прагну, щоб усі укриття виглядали саме так”, – розповів начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Також облаштована сучасна протипожежна система, WIFI, пожежний щит, в усіх залах є вогнегасники. В укритті встановили сучасну систему вентиляції, водопостачання та каналізації. Є 6 санвузлів та 6 душових кабін. Крім того, є запаси питної води, продуктів, медичні аптечки, ковдри, спальні мішки, розкладачки і каремати. Для потреб закладу освіти та укриття придбано потужний генератор (75 кВт).

Якщо ж укриття для переяславського ліцею №5 коштує удвічі дорожче гатненського, то ймовірно, воно справді має бути значно кращим. Втім, не найдорожчим. Департамент КОДА 5 жовтня уклав угоду на будівництво укриття в бориспільському ліцеї «Патріот» на 36 млн. грн!

Додати коментар